Ова љепотица била је ноћна мора цијеле Југославије

ГС
Ова љепотица била је ноћна мора цијеле Југославије

Можда самим именом Мирјана Николић није позната, али ликом свакако јесте, јер ипак је ријеч о првој српској хорор икони, која је играла улогу тајанствене вампирице у филму “Лептирица”.

Мирјана Николић је завршила историју умјетности, међутим, због своје љепоте и младалачког изгледа, добила је улогу код Соје Јовановић у филму “Силом отац”. Јовановићева ју је запазила на улици и одушевила се њеним изгледом. Услиједило је још неколико мањих улога на филму и телевизији, да би добила прву главну, баш код Ђорђа Кадијевића у филму “Лептирица”.

Тај филм је уписан златним словима у историју српског, али и страног хорор филма. Емитован је на свим континентима и налази се у многим књигама из историје овог жанра. Кадијевић, када је снимао овај филм, изабрао је Мирјану управо због те њене природне љупкости, јер му је то требало као контраст у односу на чудовиште које је играла.

Редитељ је користио причу Милована Глишића “После деведесет година”, која је прављена на основу народних казивања и предања. У забитом селу, наиме, страдају воденичари. Ноћу их напада вампир Сава Савановић. Увјерени да морају да се ослободе вампира, сељани крећу са глоговим коцем да траже његов гроб. Главне улоге у филму тумачили су још и Петар Божовић, Слободан Перовић, Васја Станковић и Танасије Узуновић.

Легенде о овом филму и страху који је сијао иду дотле да је један човјек у Скопљу на премијери доживио срчани удар и умро. Након тога су сви жељели да погледају такав страшан филм.

Након овог филма Мирјана, која је важила за једну од најљепших жена бивше Југославије, је одиграла још понеку улогу, а онда потонула у заборав. Кад Кадијевића је одиграла још пар споредних улога, а онда заувијек престала да се бави глумом.

У једном интервју, Ђорђе Кадијевић је изјавио како није имао пуно контаката са њом након што је глумила у серији “Вук Караџић”, која је и њена посљедња улога у животу. Случајно ју је једном срео непосредне прије њене смрти 2012. године.

Жао му је било што није успела да види колико је горепоменут филм и њена улога значила публици широм свијета, па је у њену част након тога организовао специјалну пројекцију филма у њено сјећање.

Током каријере никада није пристала да се скида пред камерама и голотињу никако није подржавала.

-Уколико ми буде понуђена нека улога, прихватићу је. Али да се разумемо: ја сам велики противник голотиње. Уосталом, зар мој детињасти лик не говори да ми леже једино улоге наивки? Не могу да замислим себе да играм девојку-вамп, особу чије ће обнажене ноге или груди оборити мушкарца с ногу. За мене је голотиња непотребна филму - рекла је својевремено Мирјана у једном интервјуу, пише Жена Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана