Ova ljepotica bila je noćna mora cijele Jugoslavije

GS
Ova ljepotica bila je noćna mora cijele Jugoslavije

Možda samim imenom Mirjana Nikolić nije poznata, ali likom svakako jeste, jer ipak je riječ o prvoj srpskoj horor ikoni, koja je igrala ulogu tajanstvene vampirice u filmu “Leptirica”.

Mirjana Nikolić je završila istoriju umjetnosti, međutim, zbog svoje ljepote i mladalačkog izgleda, dobila je ulogu kod Soje Jovanović u filmu “Silom otac”. Jovanovićeva ju je zapazila na ulici i oduševila se njenim izgledom. Uslijedilo je još nekoliko manjih uloga na filmu i televiziji, da bi dobila prvu glavnu, baš kod Đorđa Kadijevića u filmu “Leptirica”.

Taj film je upisan zlatnim slovima u istoriju srpskog, ali i stranog horor filma. Emitovan je na svim kontinentima i nalazi se u mnogim knjigama iz istorije ovog žanra. Kadijević, kada je snimao ovaj film, izabrao je Mirjanu upravo zbog te njene prirodne ljupkosti, jer mu je to trebalo kao kontrast u odnosu na čudovište koje je igrala.

Reditelj je koristio priču Milovana Glišića “Posle devedeset godina”, koja je pravljena na osnovu narodnih kazivanja i predanja. U zabitom selu, naime, stradaju vodeničari. Noću ih napada vampir Sava Savanović. Uvjereni da moraju da se oslobode vampira, seljani kreću sa glogovim kocem da traže njegov grob. Glavne uloge u filmu tumačili su još i Petar Božović, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović.

Legende o ovom filmu i strahu koji je sijao idu dotle da je jedan čovjek u Skoplju na premijeri doživio srčani udar i umro. Nakon toga su svi željeli da pogledaju takav strašan film.

Nakon ovog filma Mirjana, koja je važila za jednu od najljepših žena bivše Jugoslavije, je odigrala još poneku ulogu, a onda potonula u zaborav. Kad Kadijevića je odigrala još par sporednih uloga, a onda zauvijek prestala da se bavi glumom.

U jednom intervju, Đorđe Kadijević je izjavio kako nije imao puno kontakata sa njom nakon što je glumila u seriji “Vuk Karadžić”, koja je i njena posljednja uloga u životu. Slučajno ju je jednom sreo neposredne prije njene smrti 2012. godine.

Žao mu je bilo što nije uspela da vidi koliko je gorepomenut film i njena uloga značila publici širom svijeta, pa je u njenu čast nakon toga organizovao specijalnu projekciju filma u njeno sjećanje.

Tokom karijere nikada nije pristala da se skida pred kamerama i golotinju nikako nije podržavala.

-Ukoliko mi bude ponuđena neka uloga, prihvatiću je. Ali da se razumemo: ja sam veliki protivnik golotinje. Uostalom, zar moj detinjasti lik ne govori da mi leže jedino uloge naivki? Ne mogu da zamislim sebe da igram devojku-vamp, osobu čije će obnažene noge ili grudi oboriti muškarca s nogu. Za mene je golotinja nepotrebna filmu - rekla je svojevremeno Mirjana u jednom intervjuu, piše Žena Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana