Нови пројекат Харија и Меган - да дјечаци буду мање токсични

Танјуг
Нови пројекат Харија и Меган - да дјечаци буду мање токсични

ЛОНДОН - Војвода и војвоткиња од Сасекса, принц Хари и Меган Маркл, подржали су Глобалну иницијативу за дјечаштво, организацију која оспорава „родне норме" и има за циљ да „промовише родну равноправност његовањем позитивне мушкости код дјечака и мушкараца".

Како оцјењује часопис Тајмс, ова вијест није изненађујућа, јер британска краљевска породица не може бити бољи примјер трајног оптерећења и привилегија рођења дјечака. 

Подкаст Меган Маркл "Архетајпс" сарађује са Глобалном иницијативом за дјечаштво, која спроводи пилот своје радионице о роду и сексуалности у лондонским школама, са идејом да оконча еру „дјечаци ćе бити дјечаци" у корист више флексибилности и разумјевања за ово питање.  Партнерство укључује водиче о томе како обучити дјечаке о здравој мушкости.

Како је наведено на сајту Харија и Меган, краљевска породица се залаже за "промоцију родне равноправност неговањем позитивне мушкости код дјечака и мушкараца"

Према писању листа, да је старији брат принца Харија рођен као дјевојчица, Хари би био тај који би добио све круне и палате и био би на добром путу да постане краљ "да није било Вилијамовог досадног ‘Y’ хромозома". 

Полна линија сукцесије се и даље поштује за сваког амбициозног монарха рођеног прије 2011, према измјењеном закону. 

Ако је Вилијам рођен као мушко, али је касније одлучио да промјени свој пол, шта би се десило са Харијевим насљедством на престолу, такође је питање које је занимљиво за дискусију у учионици, пише Тајм. 

Глобална иницијатива за дјечаштво је прошле године објавила извјештај "Стање дјечака из Уједињеног Краљевства", који испитује нашу опсесију родом од млађе доби, све до усвајања забава за „откривање рода". 

„Иако је породица мјесто неговања и подршке за већину дјеце, она такође може бити мјесто где се род и сексуалност регулишу и контролишу," кажу у тој организацији, напомињући да је ова фиксна концепција посебно проблематична када имплицира да мушко насиље или узнемиравање жена извире из урођених импулсе.

 Нека од спорних питања су и полно сегрерирани спортови, који "систематски јачају традиционалне родне бинарности и легитимишу наводне биолошке разлике", наведено је у извештају.

 Критикује се и јавно представљање дјечака „у супротности са дјевојчицама и различитим од њих и као природно предиспонираних да се понашају на одређени начин".

Наставни план и програм, за који се група нада да ће га увести у школе широм Велике Британије, осмишљен је тако да се предаје на часовима сексуалног образовања.

Дјеца узраста између седам и 11 година ће научити о „улози родних норми у њиховим животима кроз испитивање засновано на активностима и критичко размишљање", наводи се на веб страници групе. 

Они ćе бити подстакнути и да „истраже праведне, инклузивне и ненасилне ставове и понашања у безбједном и удобном простору" и „интериориоризују нове родне ставове и норме примењујући их у својим животима".

Ова иницијативу подстакла је све већа потреба школа у Британији да се позабаве проблемом „токсичне мушкости" и мизогинијом након штетних утицаја инфлуенсера, као што је Ендру Тејт.

Глобалну иницијативу за дјечаштво основали су 2020. године Ељуимундо, америчка група за родну равноправност и Керинг фондација, француска фондација за борбу против насиља над женама.

Британски лист подсјећа да је компанија за истраживање јавног мњења YоуГов недавно објавила да само осам одсто људи има позитивне ставове о мушкарцима у двадесетим годинама. Младићи имају лошији академски успјех и веćа је вјероватноćа да ćе бити незапослени у поређењу са младим женама.

Прошлонедељни извештај библиотеке Доњег дома показује да је стопа незапослености код мушкараца старости од 16 до 24 године у јануару незнатно порасла на 13 одсто, док је код младих жена пала на 8,5 одсто. 

Младићи, како се наводи, чешће живе са родитељима.

Родитељи обично и даље фаворизују дјечаке, а Галупова анкета која се спроводи од 1941, показала је да Американци, уколико би имали само једно дијете, у већини се изјашњавају да би вољели да то буде дјечак, пише Тајмс.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана