Novi projekat Harija i Megan - da dječaci budu manje toksični

Tanjug
Novi projekat Harija i Megan - da dječaci budu manje toksični

LONDON - Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, princ Hari i Megan Markl, podržali su Globalnu inicijativu za dječaštvo, organizaciju koja osporava „rodne norme" i ima za cilj da „promoviše rodnu ravnopravnost njegovanjem pozitivne muškosti kod dječaka i muškaraca".

Kako ocjenjuje časopis Tajms, ova vijest nije iznenađujuća, jer britanska kraljevska porodica ne može biti bolji primjer trajnog opterećenja i privilegija rođenja dječaka. 

Podkast Megan Markl "Arhetajps" sarađuje sa Globalnom inicijativom za dječaštvo, koja sprovodi pilot svoje radionice o rodu i seksualnosti u londonskim školama, sa idejom da okonča eru „dječaci će biti dječaci" u korist više fleksibilnosti i razumjevanja za ovo pitanje.  Partnerstvo uključuje vodiče o tome kako obučiti dječake o zdravoj muškosti.

Kako je navedeno na sajtu Harija i Megan, kraljevska porodica se zalaže za "promociju rodne ravnopravnost negovanjem pozitivne muškosti kod dječaka i muškaraca"

Prema pisanju lista, da je stariji brat princa Harija rođen kao djevojčica, Hari bi bio taj koji bi dobio sve krune i palate i bio bi na dobrom putu da postane kralj "da nije bilo Vilijamovog dosadnog ‘Y’ hromozoma". 

Polna linija sukcesije se i dalje poštuje za svakog ambicioznog monarha rođenog prije 2011, prema izmjenjenom zakonu. 

Ako je Vilijam rođen kao muško, ali je kasnije odlučio da promjeni svoj pol, šta bi se desilo sa Harijevim nasljedstvom na prestolu, takođe je pitanje koje je zanimljivo za diskusiju u učionici, piše Tajm. 

Globalna inicijativa za dječaštvo je prošle godine objavila izvještaj "Stanje dječaka iz Ujedinjenog Kraljevstva", koji ispituje našu opsesiju rodom od mlađe dobi, sve do usvajanja zabava za „otkrivanje roda". 

„Iako je porodica mjesto negovanja i podrške za većinu djece, ona takođe može biti mjesto gde se rod i seksualnost regulišu i kontrolišu," kažu u toj organizaciji, napominjući da je ova fiksna koncepcija posebno problematična kada implicira da muško nasilje ili uznemiravanje žena izvire iz urođenih impulse.

 Neka od spornih pitanja su i polno segrerirani sportovi, koji "sistematski jačaju tradicionalne rodne binarnosti i legitimišu navodne biološke razlike", navedeno je u izveštaju.

 Kritikuje se i javno predstavljanje dječaka „u suprotnosti sa djevojčicama i različitim od njih i kao prirodno predisponiranih da se ponašaju na određeni način".

Nastavni plan i program, za koji se grupa nada da će ga uvesti u škole širom Velike Britanije, osmišljen je tako da se predaje na časovima seksualnog obrazovanja.

Djeca uzrasta između sedam i 11 godina će naučiti o „ulozi rodnih normi u njihovim životima kroz ispitivanje zasnovano na aktivnostima i kritičko razmišljanje", navodi se na veb stranici grupe. 

Oni će biti podstaknuti i da „istraže pravedne, inkluzivne i nenasilne stavove i ponašanja u bezbjednom i udobnom prostoru" i „interioriorizuju nove rodne stavove i norme primenjujući ih u svojim životima".

Ova inicijativu podstakla je sve veća potreba škola u Britaniji da se pozabave problemom „toksične muškosti" i mizoginijom nakon štetnih uticaja influensera, kao što je Endru Tejt.

Globalnu inicijativu za dječaštvo osnovali su 2020. godine Eljuimundo, američka grupa za rodnu ravnopravnost i Kering fondacija, francuska fondacija za borbu protiv nasilja nad ženama.

Britanski list podsjeća da je kompanija za istraživanje javnog mnjenja YouGov nedavno objavila da samo osam odsto ljudi ima pozitivne stavove o muškarcima u dvadesetim godinama. Mladići imaju lošiji akademski uspjeh i veća je vjerovatnoća da će biti nezaposleni u poređenju sa mladim ženama.

Prošlonedeljni izveštaj biblioteke Donjeg doma pokazuje da je stopa nezaposlenosti kod muškaraca starosti od 16 do 24 godine u januaru neznatno porasla na 13 odsto, dok je kod mladih žena pala na 8,5 odsto. 

Mladići, kako se navodi, češće žive sa roditeljima.

Roditelji obično i dalje favorizuju dječake, a Galupova anketa koja se sprovodi od 1941, pokazala je da Amerikanci, ukoliko bi imali samo jedno dijete, u većini se izjašnjavaju da bi voljeli da to bude dječak, piše Tajms.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana