Њемачка канцеларка Меркел изјавила да је феминисткиња

ГС
Foto: Агенције

Након година избјегавања да одговори на то питање, њемачка канцеларка Ангела Меркел сада је заузела јасан став о феминизму у својим посљедњим данима на власти.

Њени коментари услиједили су током догађаја у вези с нигеријском списатељицом и феминистичком иконом Chimamandom Ngozi Adichie.

Њемачка канцеларка је у прошлости можда оклијевала да за себе каже да је феминистица, али како истичу њени посљедњи дани на функцији, чини се да она сада не оклијева да отвореније изнесе свој став о овом питању, преноси портал Кликс.

Обраћајући се новинарима након догађаја с нигеријском списатељицом  Chimamandom Ngozi Adichie у сриједу у Дизелдорфу, Меркел је говорила о свом новом погледу на феминизам.

"У суштини, ради се о чињеници да су мушкарци и жене равноправни, у смислу учешћа у друштву и у животу опшенито. И у том смислу могу рећи, да, ја сам феминисткиња", рекла је Меркел.

Тај коментар означава заокрет у односу на неугодни разговор на самиту  у Берлину 2017. године, када је Меркел директно упитана је ли феминистикиња.

Тада Меркел није директно одговорила на питање, што је изазвало критике и разочарање многих.

На догађају у сриједу прва њемачка канцеларка била је искренија и признала је свој суздржани приступ из прошлости.

"Била сам стидљивија тада када сам то рекла. Али сада је то више промишљено. И у том смислу, могу рећи да бисмо сви требали бити феминисти", закључила је Меркел.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана