Njemačka kancelarka Merkel izjavila da je feministkinja

GS
Foto: Agencije

Nakon godina izbjegavanja da odgovori na to pitanje, njemačka kancelarka Angela Merkel sada je zauzela jasan stav o feminizmu u svojim posljednjim danima na vlasti.

Njeni komentari uslijedili su tokom događaja u vezi s nigerijskom spisateljicom i feminističkom ikonom Chimamandom Ngozi Adichie.

Njemačka kancelarka je u prošlosti možda oklijevala da za sebe kaže da je feministica, ali kako ističu njeni posljednji dani na funkciji, čini se da ona sada ne oklijeva da otvorenije iznese svoj stav o ovom pitanju, prenosi portal Kliks.

Obraćajući se novinarima nakon događaja s nigerijskom spisateljicom  Chimamandom Ngozi Adichie u srijedu u Dizeldorfu, Merkel je govorila o svom novom pogledu na feminizam.

"U suštini, radi se o činjenici da su muškarci i žene ravnopravni, u smislu učešća u društvu i u životu opšenito. I u tom smislu mogu reći, da, ja sam feministkinja", rekla je Merkel.

Taj komentar označava zaokret u odnosu na neugodni razgovor na samitu  u Berlinu 2017. godine, kada je Merkel direktno upitana je li feministikinja.

Tada Merkel nije direktno odgovorila na pitanje, što je izazvalo kritike i razočaranje mnogih.

Na događaju u srijedu prva njemačka kancelarka bila je iskrenija i priznala je svoj suzdržani pristup iz prošlosti.

"Bila sam stidljivija tada kada sam to rekla. Ali sada je to više promišljeno. I u tom smislu, mogu reći da bismo svi trebali biti feministi", zaključila je Merkel.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana