Нашла се у центру лажи: “Оптужили су ме да сам блокирала Суецки канал”

ГС
Нашла се у центру лажи: “Оптужили су ме да сам блокирала Суецки канал”

Марва Елселехдар, прва жена капетан брода у Египту, суочила се ових дана са лажним вијестима да је баш она била одговорна за насукавање брода Евер Гивен, који је блокирао Суецки канал и изазвао велике проблеме у међународној трговини.

Како пише ББЦ, прошлог мјесеца и сама је читала вијести о великом броду који је препријечио пут осталима у Каналу. Међутим, одједном су почеле да стижу вијести како је она крива за то.

“Била сам шокирана”, рекла је је Марва Елселехдар, која је у том тренутку радила на броду Аида ИВ у Александрији, стотинама миља даље од Суеца.

Брод на којем је служила у власништву је египатских поморских сигурносних агенција, а мисија му је била да достави потрепштине светионику на Црвеном мору, док се некад користи и за обуку кадета Арапске академије за науку, технологију и поморски превоз.

Гласине су почеле да се шире на основу “скриншотова” лажног наслова који је наводно објавила медијска кућа Arab News, а гдје се тврдило да је она укључена у инцидент.

Међутим, слика је очигледно монтажа, јер је  Arab News  22. марта заиста објавио причу о њој, али у контексту тога да је у питању прва жена капетан у Египту. Без обзира на то, лаж се брзо проширила друштвеним мрежама, а појавили су се бројни лажни профили који су је “оптуживали” за инцидент са бродом Евер Гивен.

Како је сама рекла ова 29-годишњакиња, ни данас не зна ко је, и зашто, почео да шири такве дезинформације.

“Чини ми се да сам некоме постала мета јер сам успјешна жена у овом послу, или зато што сам Египћанка, али не могу ништа тврдити са сигурношћу”, изјавила је.

Она је, иначе, послије дипломирања почела да ради на броду Аида ИВ, а 2017. године ју је одликовао египатски предсједник Абдел Фатах Ел-Сиси. Ове лажне информације су је погодиле до тога да је почела да се плаши за посао.

“Лажни чланак писан је на енглеском, па се врло брзо проширио светом. Трудила сам се да негирам све то, јер је утицало на моју репутацију. Ипак, одлучила сам да се фокусирам на позитивне коментаре, односно људе који су били на мојој страни”, рекла је за ББЦ, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана