Милена Радуловић: После Алексићевих питања не плашим се више ничега

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- У Вишем суду у Београду јуче је завршено свједочење Милене Радуловић у поступку против власника школе глуме Мирослава Алексића, оптуженог за силовање и сексуално узнемиравање неколико полазница те школе, а глумица је поводом тога истакла да је најтеже поднела последње рочиште јер јој је тад питања постављао управо оптужени, као и да се више ничега не плаши.

Радуловић је гостујућу у емисији Уранак на телевизији К1 изјавила да ова прича дуго траје, као и да се нада да ће послије три рочишта, на којима је одговарала на питања одбране и оптуженог, бити крај.

"Четири девојке су сведочиле пре мене и он то своје право није користио, али имала сам осећај да ће желети да га искористи у мом случају и то је урадио. Искрено се надам да ћу сада коначно имати право да будем девојка и глумица, да више нећу морати да причам о томе. Волела бих мало неких безазленијих тема" казала је она.  

Милена је истакла да јој је свако рочиште било мучно, али да је посљедње најтеже поднијела због начина на који су јој питања постављали оптужени Алексић и његов адвокат.

"Много је било мучно. Пре првог рочишта седам дана ми није добро, вече пред су ми изашли печати по руци. Некако сам то прво рочиште добро поднела. Имала сам утисак, да ипак то што боли-боли, да то од чега се плаче, плакаће се увек невезано за било који исход, али сам имала осећај да у садашњем тренутку ја имам снаге за то и да су они (Мика Алексић и његова супруга), део прошлости," рекла је глумица.

На другом рочишту како је објаснила је била много боље, али ипак дан пред суђење није могла да једе и тресла се цео дан.

"Трећи пут сам закључила, да без обзира на то колико стичеш неко искуство у рочиштима и колико год да ти је јасно шта те чека, ништа се не промени. Позвао ме је један од мојих адвоката  и рекао ми, Ајде, Милена сад си већ ветеран, шта је то за тебе" рекла је она и додала да колико год себе да завараваш, никада не може да буде лако.

На питање водитељке Јоване Јоксимовић, да ли се сада након завршеног трећег рочишта осјећа спокојно, Милена је казала да се осјећа поново као пре три године када је урадила све што је било до ње, као и да је то смирило и дало јој спокој, срећу и радост.

Објаснила је и да она свој пакао проживаљава од 2013. године, а не посљедње три године откако је изашла у јавност.

"Није само прича оно што може да те убаци у то, некада постоје снови. Ове три године није то само да сам ја изашла у јавност и сада ова три рочишта. Те три године су тренутак, и то мора да зна свака жена која би можда желела или би требало да пријави насиље" казала је она и додала да је такав систем и закон у Србији да суђења углавном трају три године.

Подсјетила је и да је Алексић одбрану износио на пет или шест претреса, што је скоро годину дана.

"Није мени суђење само данас када је моје, већ и када иду девојке друге да сведоче, које имају свој утисак, које су млађе, које су тешко то поднеле. Ја сам ту са њима, њене сузе су моје сузе, њен стрес, осећај правде, она је у позицији да стоји и брани своју истину, док он има право да седи и гледа све то. Ти то осетиш сваки пут, не само кад ти стојиш у центру суднице. Иначе, како су ми објаснили стоји се због поштовања суда. Хиљаду снова, кошмара константних"  објаснила је Радуловић.

Радуловић је на питање чега се данас плаши рекла да се више ничега не плаши, након што јој је Алексић постављао питања, док је све вријеме викао и био агресиван.

"Када ми се после толико година обратио тим тоном које памтим из детињства. Управо тим тоном о ком говорим све време и говорила сам на суду. Тоном који је када смо били мали уливао једно страхопоштовање, страх, врхунски ауторитет, тон ког смо се ми као мали плашили и баш смо се надали да ће то што пре да прође, он је мене тим тоном испитивао и нисам имала страх. Осетила сам се као да сам на часу, када сам била мала, али ме није уздрмао и повредио" истакла је глумица.

Алексић, како наводи Радуловић, на суђењима стално истиче да није имао школу глуме и да није био педагог већ редитељ.

"Он тврди да никога није звао, да је све био наш избор, да он никога није терао. Оно што је најбоље од свега, он све време говори да то није школа. То ми је омиљени део одбране, да он није био педагог и да није имао школу глуме. Човек који је само по томе познат, а онда када каже да није имао школу глуме и да није био предавач и педагог, онда у следећој реченици прича које је све глумце, децу, људе извео на прави пут. Шта си ти онда? Он се позива на то, као што се позивао када смо били мали и допринео и том ћутању и кривици и свему, да смо ми правили избор" казала је Радуловић.

Додала је и да је Алексић јуче питао „Јел сам ја тебе звао да будеш део школе глуме?“ на шта је она одговорила да је сама хтјела и обожавала да иде у школу.

"То ми је било омиљено место на свету и хиљаду пута, колико год ми је било непријатно и он је викао на нас, ипак сам више волела да идем у ту школу глуме, него што је било шта могло да буде јаче од тога. Он је и јуче покушао да свали апсолутну кривицу, да је мој одлазак тамо, а онда негде укључујући и ово што ми се десило, била моја одговорност. Тачно, ми смо тада имали седам, девет, једанаест година. Ми смо тако мали несвесних његових намера, да је он један човек монструм, отишли тамо у ту школу на сопствену одговорност. Са 10, 11 или 12 година, теби се свиђа да си ти у тим годинама одговоран. Ту си нека особа и неко уважава на тај начин. Тако исто, сваку одговорност за то што нас је повређивао, викао, понижавао, невезано за то што је на крају и силовао, он сваљује на то, сами сте хтели и дошли" казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана