Milena Radulović: Posle Aleksićevih pitanja ne plašim se više ničega

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BEOGRAD- U Višem sudu u Beogradu juče je završeno svjedočenje Milene Radulović u postupku protiv vlasnika škole glume Miroslava Aleksića, optuženog za silovanje i seksualno uznemiravanje nekoliko polaznica te škole, a glumica je povodom toga istakla da je najteže podnela poslednje ročište jer joj je tad pitanja postavljao upravo optuženi, kao i da se više ničega ne plaši.

Radulović je gostujuću u emisiji Uranak na televiziji K1 izjavila da ova priča dugo traje, kao i da se nada da će poslije tri ročišta, na kojima je odgovarala na pitanja odbrane i optuženog, biti kraj.

"Četiri devojke su svedočile pre mene i on to svoje pravo nije koristio, ali imala sam osećaj da će želeti da ga iskoristi u mom slučaju i to je uradio. Iskreno se nadam da ću sada konačno imati pravo da budem devojka i glumica, da više neću morati da pričam o tome. Volela bih malo nekih bezazlenijih tema" kazala je ona.  

Milena je istakla da joj je svako ročište bilo mučno, ali da je posljednje najteže podnijela zbog načina na koji su joj pitanja postavljali optuženi Aleksić i njegov advokat.

"Mnogo je bilo mučno. Pre prvog ročišta sedam dana mi nije dobro, veče pred su mi izašli pečati po ruci. Nekako sam to prvo ročište dobro podnela. Imala sam utisak, da ipak to što boli-boli, da to od čega se plače, plakaće se uvek nevezano za bilo koji ishod, ali sam imala osećaj da u sadašnjem trenutku ja imam snage za to i da su oni (Mika Aleksić i njegova supruga), deo prošlosti," rekla je glumica.

Na drugom ročištu kako je objasnila je bila mnogo bolje, ali ipak dan pred suđenje nije mogla da jede i tresla se ceo dan.

"Treći put sam zaključila, da bez obzira na to koliko stičeš neko iskustvo u ročištima i koliko god da ti je jasno šta te čeka, ništa se ne promeni. Pozvao me je jedan od mojih advokata  i rekao mi, Ajde, Milena sad si već veteran, šta je to za tebe" rekla je ona i dodala da koliko god sebe da zavaravaš, nikada ne može da bude lako.

Na pitanje voditeljke Jovane Joksimović, da li se sada nakon završenog trećeg ročišta osjeća spokojno, Milena je kazala da se osjeća ponovo kao pre tri godine kada je uradila sve što je bilo do nje, kao i da je to smirilo i dalo joj spokoj, sreću i radost.

Objasnila je i da ona svoj pakao proživaljava od 2013. godine, a ne posljednje tri godine otkako je izašla u javnost.

"Nije samo priča ono što može da te ubaci u to, nekada postoje snovi. Ove tri godine nije to samo da sam ja izašla u javnost i sada ova tri ročišta. Te tri godine su trenutak, i to mora da zna svaka žena koja bi možda želela ili bi trebalo da prijavi nasilje" kazala je ona i dodala da je takav sistem i zakon u Srbiji da suđenja uglavnom traju tri godine.

Podsjetila je i da je Aleksić odbranu iznosio na pet ili šest pretresa, što je skoro godinu dana.

"Nije meni suđenje samo danas kada je moje, već i kada idu devojke druge da svedoče, koje imaju svoj utisak, koje su mlađe, koje su teško to podnele. Ja sam tu sa njima, njene suze su moje suze, njen stres, osećaj pravde, ona je u poziciji da stoji i brani svoju istinu, dok on ima pravo da sedi i gleda sve to. Ti to osetiš svaki put, ne samo kad ti stojiš u centru sudnice. Inače, kako su mi objasnili stoji se zbog poštovanja suda. Hiljadu snova, košmara konstantnih"  objasnila je Radulović.

Radulović je na pitanje čega se danas plaši rekla da se više ničega ne plaši, nakon što joj je Aleksić postavljao pitanja, dok je sve vrijeme vikao i bio agresivan.

"Kada mi se posle toliko godina obratio tim tonom koje pamtim iz detinjstva. Upravo tim tonom o kom govorim sve vreme i govorila sam na sudu. Tonom koji je kada smo bili mali ulivao jedno strahopoštovanje, strah, vrhunski autoritet, ton kog smo se mi kao mali plašili i baš smo se nadali da će to što pre da prođe, on je mene tim tonom ispitivao i nisam imala strah. Osetila sam se kao da sam na času, kada sam bila mala, ali me nije uzdrmao i povredio" istakla je glumica.

Aleksić, kako navodi Radulović, na suđenjima stalno ističe da nije imao školu glume i da nije bio pedagog već reditelj.

"On tvrdi da nikoga nije zvao, da je sve bio naš izbor, da on nikoga nije terao. Ono što je najbolje od svega, on sve vreme govori da to nije škola. To mi je omiljeni deo odbrane, da on nije bio pedagog i da nije imao školu glume. Čovek koji je samo po tome poznat, a onda kada kaže da nije imao školu glume i da nije bio predavač i pedagog, onda u sledećoj rečenici priča koje je sve glumce, decu, ljude izveo na pravi put. Šta si ti onda? On se poziva na to, kao što se pozivao kada smo bili mali i doprineo i tom ćutanju i krivici i svemu, da smo mi pravili izbor" kazala je Radulović.

Dodala je i da je Aleksić juče pitao „Jel sam ja tebe zvao da budeš deo škole glume?“ na šta je ona odgovorila da je sama htjela i obožavala da ide u školu.

"To mi je bilo omiljeno mesto na svetu i hiljadu puta, koliko god mi je bilo neprijatno i on je vikao na nas, ipak sam više volela da idem u tu školu glume, nego što je bilo šta moglo da bude jače od toga. On je i juče pokušao da svali apsolutnu krivicu, da je moj odlazak tamo, a onda negde uključujući i ovo što mi se desilo, bila moja odgovornost. Tačno, mi smo tada imali sedam, devet, jedanaest godina. Mi smo tako mali nesvesnih njegovih namera, da je on jedan čovek monstrum, otišli tamo u tu školu na sopstvenu odgovornost. Sa 10, 11 ili 12 godina, tebi se sviđa da si ti u tim godinama odgovoran. Tu si neka osoba i neko uvažava na taj način. Tako isto, svaku odgovornost za to što nas je povređivao, vikao, ponižavao, nevezano za to što je na kraju i silovao, on svaljuje na to, sami ste hteli i došli" kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana