Истина се не жели чути: Случај принцезе Кејт стравичан поглед у будућност

ГС
Foto: Танјуг/ АП

Многима се прошле године у мају сулудом учинила церемонија крунисања краља Чарлса, иста она коју британска монархија има већ готово хиљаду година.

Крунисања британских монарха читав су миленијум у различитим фазама британске монархије и некадашњег царства имале своју сврху на крунисања су долазиле хиљаде људи, а у првим редовима били су сви племићи из монархије како би уживо видјели новог краља, како би се потврдио идентитет новог краља и уклонила свака сумња да је неко без права узурпирао британски трон.

На почетку церемоније крунисања Чарлса Трећег, која је још прошле године била потпуно непотребна, надбискуп је довео старог Чарлса пред масу људи у Вестминистерску опатију и представљао га пуку. Краљ се окретао у четири смјера опатије како би га видјели сви који су дошли на крунисање.

– Представљам вам краља Чарлса, вашег несумњивог краља: Стога, сви ви који сте дошли овог дана да искажете своју оданост и службу, да ли сте вољни то да учините – питао је надбискуп четири пута!

Протоколарно, сви су краља препознали и прихватили. Краља сви знају с телевизије и већ 70 година се зна да је Чарлс легални и легитимни насљедник своје мајке Елизабете, пише Индекс.

Дјеца на интернету сада живе као да је 18. вијек

Ни годину дана након крунисања у којој је краљ, према протоколу, морао показати лице и тијело маси која је дошла на крунисање дошло је вријеме да се и од његове 42-годишње снахе очекује – дословно то исто. Не због протокола, него због чињенице што генерација којој припада интернет не вјерује да је она жива, да постоји ни да има рак.

Године господње 2024, као у 18. вијеку, сада се очекује да болесна жена дође пред масу људи, окрене се у четири смјера и докаже да је жива и да има карцином.

Након што се принцеза од Велса три мјесеца није појављивала у јавности, притисак медија и теоретичара завјера, који су измишљали да је принцеза отишла на операцију стражњице или да је скончала од руке властитог супруга (којег штити зли гуштер краљ) натјерали су 42-годишњу мајку троје мале дјеце да сједне пред камеру Би-Би-Си и читавом свијету каже да има рак и да је на хемотерапији.

– Ово је Катарина, ваша несумњива принцеза од Велса. Жива је, има рак, на хемотерапији је. Пустите је да се излијечи јер има троје мале дјеце – дословни је пријевод намјере краљевске породице да стиша сулуде теорије завјере о принцези.

Видео је с разлогом снимио и први емитовао Би-Би-Си и он је у петак отишао на све четири стране свијета.

(На фотографији испод видите како је најмоћнија и најбогатија породица на свијету одлучила да превари забринутог грађанина. Он је најпаметнији и разоткрио их је.)

ПР краљевске породице наивно је помислио да ће клинци који владају интернетом и свијетом прихватити чињеницу да је принцеза жива и да има рак и повјеровати својим очима које гледају Би-Би-Си. Гадно су се преварили.

Ти клинци не вјерују новинарима, не вјерују националним телевизијама, не вјерују науци, не вјерују књигама и не вјерују својим очима. Клинци вјерују најзабавнијим и најбизарнијим теоријама завјере, баш онако како су некад њихови родитељи и дједови и баке по сеоским крчмама вјеровали у приче о вилама, вјештицама и гуштерима.

Овдје се уопште не ради о принцези

Да принцеза од Велса камере поведе у своју собу и покаже им како прима хемотерапију, не би вриједило.

Да се краљевска породица још мало потруди да докаже да она заиста има рак и у томе успије, клинци који владају интернетом и свијетом пронашли би другу теорију завјере – рецимо ону која већ лагано тиња на Твитеру, да је принцеза добила рак јер се вакцинисала против короне!?

Да принцеза изгуби косу пред читавим свијетом, да повраћа након хемотерапије пред камером и да умре пред камерама – не би било довољно. Интернет не вјерује јер не жели вјеровати. Дошло је вријеме да се кафанске приче о теоријама завјера прошире на интернет и више их нико не може зауставити, пише Индекс.

(На фотографији испод је примјерак најпаметнијих од нас. Најмоћнија породица на свијету превариће сваког осим њега! Против њега су се завјерили Виндзори као ономад против Француза. Нећете, разбојници!)

Дјеца која владају интернетом медијски су неписменија од својих родитеља. Оно што се појави на ТикТоку они узимају као несумњиву чињеницу. Увјерени су да је све завјера – да новинар ББЦ лаже, да лаже доктор, да лаже свједок, да лаже професор и да лаже сваки школски систем и читава наука.

Клинцима који дјетињство и младост проводе на ТикТоку лажу сви осим њихових омиљених тиктокера и твитераша. Ти клинци не сумњају у намјере свог омиљеног тиктокера, сумњају у намјере свих осталих. По њиховој логици, лаже доктор, али не лаже надридоктор. Лаже научник, али не лаже шарлатан. Лаже жена која има рак, али не лаже њихова омиљена инфлуенсерка.

То су дјеца која плаћају своје омиљене тиктокере и истовремено мисле да их пљачка новинар (њихови родитељи су исти, само што њихови родитељи нису на ТикТоку, него на Фејсбуку).

Принцеза од Велса у овом је контексту скоро неважна – важно је схватити да на дијелу  интернета на којему владају ови људи истина и чињенице више практично не постоје и да их се не прихвата.

Не треба наглашавати да екипа нема одговор на питање зашто би принцеза лагала да има рак, шта би то донијело краљевској породици и како би било могуће сакрити смрт најпопуларније жене у Великој Британији по чијим су медицинским картонима већ почели копати лешинари из тамошњих таблоида, који су је својевремено снимали без грудњака у приватности властитог дома и тражили њене хигијенске улошке у смећу.

Ти лешинари некад су били најгори креатори медијског садржаја. Надмашили су их неки нови клинци који сличне гадости не производе и не снимају, него измишљају и шире.

Краљевска породица одувијек интересује теоретичаре завјера

Истина, краљевска породица Велике Британије одувијек је непресушан извор за приче теоретичара завјера. Због мистериозности, омерте и дугогодишњег става Виндзора да се ништа не објашњава народу и да се ни на шта не жали, већ годинама су предмет за најлуђе теорије, које су некад забављале само необразоване људе.

У тајанствености и омерти тајна је њихове популарности, али и тајна огромне жеље народа да докажу да чланови краљевске породице пију дјечју крв или мијењају кожу сваког прољећа. Некадашњи став да народу ништа не објашњавају ових дана се чини пуно паметнији од идеје да се изађе на Би-Би-Си и каже истина.

Истина се не жели чути. Истина је досадна и банална. Истина је оно што се догађа свима.

Истина је у данашњем свијету и новој генерацији, по питању свих глобалних тема, пуна неразумљивих појмова и информација и истина је тешко пробављива мозгу који никад није прочитао књигу и има тек довољно концентрације за видео од 30 секунди. Истина је тешка и напорна, као градиво у школи. Као опширна лектира. Као математика.

(На фотографији испод је објава представника највећих просвјетитеља нашег доба. Сви су преварени осим њега, он зна истину. Британско царство је поражено његовим знањем видеопродукције с ТикТока и слухом који препознаје глас Алекс и Сири.)

Признање 42-огодишње мајке троје дјеце да има рак за нову генерацију није шокантно; они су навикнули да њихови вршњаци на интернету показују и говоре све, да измишљају драме како би подигли популарност, да праве лажне видее и дипфејк порнографију, да измисле и властиту болест и смрт како би дошли до којег лајка више.

Зато ово није прича о принцези него о оном што нас чека у будућности и што већ долази. Стравично је гледати поплаву нарцизма и мозгова који вјерују да су на овој планети толико битни да ће баш њих варати британска принцеза, краљевска породица, медицина и наука, и да баш њих и само њих – неће преварити.

Стравично је замислити и како би изгледала велика глобална трагедија или рат уз милионе младих људи који вјерују само свом омиљеном тиктокеру, пише Марина Радош за Индекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана