Имала је афере са оба сестрина мужа: Читав живот јурила је богаташе, а ово никад није прежалила

ГС
Имала је афере са оба сестрина мужа: Читав живот јурила је богаташе, а ово никад није прежалила

Ли Радзивил била је млађа сестра Џеки Кенеди која никад није успјела да изађе из њене сјенке.

Ли Радзивил била је глумица, дизајнерка ентеријера и жена која је била "ин" у тадашњем друштву, али за историју она ће заувијек остати млађа сестра Џеки Кенеди.

Многи кажу да је Ли била љепша и елегантнија од своје славне сестре. Рећи ће и да је била толико мршава да су сви мислили да ће се сломити при сваком покрету, али та мршавост је допринијела изгледу крхке луткице из излога.

Ли је рођена у браку брокера Џона Верноуа Бувијеа Другог и Џенет Ли Бувије, чланице високог друштва. Када су им се родитељи развели Ли је имала 7 година, а Џеки 10. Богатство је нестало јер је отац имао низ лоших инвестиција.

С друге стране, сестре су одгајане са увjерењем да су новац и моћ најважнија ствар на свиjету, па су кренуле у сумануту потрагу за истим.

Ово увjерење им је усадила мајка која се одмах након развода преудала за богатог Хуга Д. Аучинколозома.

Баш попут мајке, али и старије сестре Џеки, и Ли се више пута удавала, тачније три пута. Први брак био је онај с издавачем Мајклом Кенфилдом од 1953. до 1959. године, потом се 1959. удала за пољског принца Станислава Албрехта Радзивила, с којим је добила и двоје дјеце, сина Ентонија и ћерку Кристину.

С њим је остала до 1974, а последњи брак био је онај с филмским режисером Хербертом Росом 1988. године, који је потрајао тек три године.

Оно што никада није службено потврђено, али се шушкало, податак је да је Ли Радзивил имала аферу с оба мужа своје старије сестре - и с америчким предсjедником Џоном Ф. Кенедијем и Аристотелом Оназисом. Заправо, с Оназисом је била и прijе сестре, но "препустила" јој га је након што је Џеки покушала сaмoубиство.

На питање да ли жали за нечим у животу, једном је рекла:

"Жалим ли за било чим? Мислим да свако жали за нечим, а људи који кажу да не жале су или лажљивци или нарцисоидни. Постоје многе ствари у мом животу због којих жалим, зато што их нисам могла да промjеним или бар учиним да се никада не догоде. Но, оно што никада нисам имала била је завист. Сада сам савршено задовољна својим животом. Направила сам толико фасцинантних ствари, а највећа срећа је да могу да се бавим занимљивим стварима и упознајем фасцинантне људе", рекла је 2013. за Њујорк тајмс.

А међу тим жаљењима вjероватно је и то што њена вољена сестра Жаклина Кенеди Оназис није чула њене посљедње риjечи. Само дан приjе него што је Џеки Кенеди 19. маја 1994. изгубила битку с карциномом, уз узглавље стајала је Ли Радзвил. Како су испричали очевици, помазила јој је образ, пољубила је њежно и тихо рекла: "Волим те, надам се да то знаш." Џеки је већ тада била у коми и није ни пробудила.

Ли Радзивил је била жена са много талената. Са лакоћом је одржавала односе са њујоршком и европском елитом, дружила се са политичарима и била муза уметницима попут Ворхола, Трумана Капотија и Ђорђа Арманија. Није тајна да је баш Ли својим беспријекорним стилом утицала на своју сестру, Жаклину да и она постане икона стила.

Осим моде, Ли је уживала уређујући своје прелијепе станове и куће. У томе јој је често помагао њен пријатељ, архитекта Рензо Монђардино. Њен велелепни апартман у Њујорку али и онај у Паризу, као и стану Лондону, Ли је годинама уљепшавала, додајући му текстуре и боје.

Неко вријеме, када је остала без новца, радила је као дизајнер ентеријера за хотеле, али "посао јој је био претежак" па га је напустила. Истина је била да је дуго гутала таблете и пила алкохол што ју је довело до веома тешког животног периода.

Сама сестра је пријавила на лијечење и довозила је одвозила са сеанси.

Мрзила је Холивуд, мрзила је бивше мужеве, и у тој агонији и борби за престиж, одлучила је да напусти Њујорк и преселила се у Париз.

Ту ју је 2019. године затекла смрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана