Imala je afere sa oba sestrina muža: Čitav život jurila je bogataše, a ovo nikad nije prežalila

GS
Imala je afere sa oba sestrina muža: Čitav život jurila je bogataše, a ovo nikad nije prežalila

Li Radzivil bila je mlađa sestra Džeki Kenedi koja nikad nije uspjela da izađe iz njene sjenke.

Li Radzivil bila je glumica, dizajnerka enterijera i žena koja je bila "in" u tadašnjem društvu, ali za istoriju ona će zauvijek ostati mlađa sestra Džeki Kenedi.

Mnogi kažu da je Li bila ljepša i elegantnija od svoje slavne sestre. Reći će i da je bila toliko mršava da su svi mislili da će se slomiti pri svakom pokretu, ali ta mršavost je doprinijela izgledu krhke lutkice iz izloga.

Li je rođena u braku brokera Džona Vernoua Buvijea Drugog i Dženet Li Buvije, članice visokog društva. Kada su im se roditelji razveli Li je imala 7 godina, a Džeki 10. Bogatstvo je nestalo jer je otac imao niz loših investicija.

S druge strane, sestre su odgajane sa uvjerenjem da su novac i moć najvažnija stvar na svijetu, pa su krenule u sumanutu potragu za istim.

Ovo uvjerenje im je usadila majka koja se odmah nakon razvoda preudala za bogatog Huga D. Aučinkolozoma.

Baš poput majke, ali i starije sestre Džeki, i Li se više puta udavala, tačnije tri puta. Prvi brak bio je onaj s izdavačem Majklom Kenfildom od 1953. do 1959. godine, potom se 1959. udala za poljskog princa Stanislava Albrehta Radzivila, s kojim je dobila i dvoje djece, sina Entonija i ćerku Kristinu.

S njim je ostala do 1974, a poslednji brak bio je onaj s filmskim režiserom Herbertom Rosom 1988. godine, koji je potrajao tek tri godine.

Ono što nikada nije službeno potvrđeno, ali se šuškalo, podatak je da je Li Radzivil imala aferu s oba muža svoje starije sestre - i s američkim predsjednikom Džonom F. Kenedijem i Aristotelom Onazisom. Zapravo, s Onazisom je bila i prije sestre, no "prepustila" joj ga je nakon što je Džeki pokušala samoubistvo.

Na pitanje da li žali za nečim u životu, jednom je rekla:

"Žalim li za bilo čim? Mislim da svako žali za nečim, a ljudi koji kažu da ne žale su ili lažljivci ili narcisoidni. Postoje mnoge stvari u mom životu zbog kojih žalim, zato što ih nisam mogla da promjenim ili bar učinim da se nikada ne dogode. No, ono što nikada nisam imala bila je zavist. Sada sam savršeno zadovoljna svojim životom. Napravila sam toliko fascinantnih stvari, a najveća sreća je da mogu da se bavim zanimljivim stvarima i upoznajem fascinantne ljude", rekla je 2013. za Njujork tajms.

A među tim žaljenjima vjerovatno je i to što njena voljena sestra Žaklina Kenedi Onazis nije čula njene posljednje riječi. Samo dan prije nego što je Džeki Kenedi 19. maja 1994. izgubila bitku s karcinomom, uz uzglavlje stajala je Li Radzvil. Kako su ispričali očevici, pomazila joj je obraz, poljubila je nježno i tiho rekla: "Volim te, nadam se da to znaš." Džeki je već tada bila u komi i nije ni probudila.

Li Radzivil je bila žena sa mnogo talenata. Sa lakoćom je održavala odnose sa njujorškom i evropskom elitom, družila se sa političarima i bila muza umetnicima poput Vorhola, Trumana Kapotija i Đorđa Armanija. Nije tajna da je baš Li svojim besprijekornim stilom uticala na svoju sestru, Žaklinu da i ona postane ikona stila.

Osim mode, Li je uživala uređujući svoje prelijepe stanove i kuće. U tome joj je često pomagao njen prijatelj, arhitekta Renzo Monđardino. Njen velelepni apartman u Njujorku ali i onaj u Parizu, kao i stanu Londonu, Li je godinama uljepšavala, dodajući mu teksture i boje.

Neko vrijeme, kada je ostala bez novca, radila je kao dizajner enterijera za hotele, ali "posao joj je bio pretežak" pa ga je napustila. Istina je bila da je dugo gutala tablete i pila alkohol što ju je dovelo do veoma teškog životnog perioda.

Sama sestra je prijavila na liječenje i dovozila je odvozila sa seansi.

Mrzila je Holivud, mrzila je bivše muževe, i u toj agoniji i borbi za prestiž, odlučila je da napusti Njujork i preselila se u Pariz.

Tu ju je 2019. godine zatekla smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana