Гвинет Палтроу користила терапију озоном, недовољно истражене нуспојаве

Танјуг
Гвинет Палтроу користила терапију озоном, недовољно истражене нуспојаве

ЊУЈОРК - Терапија озоном медицинског квалитета није довољно истражена и могуће је да има скривене нуспојаве и нежељене ефекте, пренио је данас Њујорк Пост.

У тексту који наводи примјер глумице Гвинет Палтроу, која је недавно изјавила да је користила терапију озоном, Њујорк Пост наводи да се озон може у тијело убацити на више начина, као што је наношење преко коже, убризгавањем у крв или мишић, пијењем у виду капсуле или таблете, али и ректалним путем, као што је то чинила Палтроу.

Са једне стране наводи се да терапија нуди вишеструке бенефите по здравље, као што је смањење оксидовања ћелија које води ка старењу, јачање имуног система, и заштита организма од бактерија и гљивица.

У тексту се, са друге стране, наводи да су научни докази који иду у прилог оваквој пракси ''у најбољем случају контроверзни'', према мишљењу љекара Стјуарта Фишера из њујоршке Хитне помоћи.

''Можда постоје неке непознате нуспојаве. Боље је да уносите дијететске суплементе, као што су антиоксиданти. То је релативно добро истражено и знамо да функционише. Терапија озоном у најбољем случају је контроверзна'', рекао је он.

Озон је молекул гаса који се састоји од три атома кисеоника, а 2019. године, Управа за храну и лијекове је објавила упозорење против терапије озоном и њене употребе, наводећи да је ''озон отрован гас без познате корисне медицинске примјене у специфичној, додатној или превентивној терапији''.

Терапија озоном доспјела је, како наводи Њујорк пост, у жижу јавности након што је Гвинет Палтроу, гостујући у подкасту у којем се говори о велнесу и здрављу, изјавила да је ''најчуднија велнес ствар коју је урадила'', била то што је ректалним путем узимала озонску терапију.

''Било је прилично чудно, али је било корисно и од велике помоћи'', рекла је тада, и додала да то што је урадила није ''савјет за било кога другог''.

У тексту се наводи да убацивање озона у тијело ректалним путем траје до десет минута и дозвољено је више третмана у току седмице.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана