Gvinet Paltrou koristila terapiju ozonom, nedovoljno istražene nuspojave

Tanjug
Gvinet Paltrou koristila terapiju ozonom, nedovoljno istražene nuspojave

NjUJORK - Terapija ozonom medicinskog kvaliteta nije dovoljno istražena i moguće je da ima skrivene nuspojave i neželjene efekte, prenio je danas Njujork Post.

U tekstu koji navodi primjer glumice Gvinet Paltrou, koja je nedavno izjavila da je koristila terapiju ozonom, Njujork Post navodi da se ozon može u tijelo ubaciti na više načina, kao što je nanošenje preko kože, ubrizgavanjem u krv ili mišić, pijenjem u vidu kapsule ili tablete, ali i rektalnim putem, kao što je to činila Paltrou.

Sa jedne strane navodi se da terapija nudi višestruke benefite po zdravlje, kao što je smanjenje oksidovanja ćelija koje vodi ka starenju, jačanje imunog sistema, i zaštita organizma od bakterija i gljivica.

U tekstu se, sa druge strane, navodi da su naučni dokazi koji idu u prilog ovakvoj praksi ''u najboljem slučaju kontroverzni'', prema mišljenju ljekara Stjuarta Fišera iz njujorške Hitne pomoći.

''Možda postoje neke nepoznate nuspojave. Bolje je da unosite dijetetske suplemente, kao što su antioksidanti. To je relativno dobro istraženo i znamo da funkcioniše. Terapija ozonom u najboljem slučaju je kontroverzna'', rekao je on.

Ozon je molekul gasa koji se sastoji od tri atoma kiseonika, a 2019. godine, Uprava za hranu i lijekove je objavila upozorenje protiv terapije ozonom i njene upotrebe, navodeći da je ''ozon otrovan gas bez poznate korisne medicinske primjene u specifičnoj, dodatnoj ili preventivnoj terapiji''.

Terapija ozonom dospjela je, kako navodi Njujork post, u žižu javnosti nakon što je Gvinet Paltrou, gostujući u podkastu u kojem se govori o velnesu i zdravlju, izjavila da je ''najčudnija velnes stvar koju je uradila'', bila to što je rektalnim putem uzimala ozonsku terapiju.

''Bilo je prilično čudno, ali je bilo korisno i od velike pomoći'', rekla je tada, i dodala da to što je uradila nije ''savjet za bilo koga drugog''.

U tekstu se navodi da ubacivanje ozona u tijelo rektalnim putem traje do deset minuta i dozvoljeno je više tretmana u toku sedmice.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana