ФБИ заплијенио јахту руском милијардеру, а сад немају паре за одржавање

ГС
Foto: screenshot

Суперјахта Танго која је одузета руском милијардеру Виктору Векселбергу ускоро може да заврши на депонији.

Прва јахта које је заплијењена од почетка рата у Украјини јесте суперјахта Танго која се налази у власништву руског милијардера Виктора Векселберга. То се десило заједничком операцијом коју су спровеле амерички Федерални биро и шпанске власти.

Детаљном истрагом дошли су до закључка да је олигарх варао, прао новац и користио лажна документа како би сакрило власништво над јахтом и да би се избјегле санкције. Руски милијардер рођен у Украјини користио је плац́ања у америчким доларима преко америчких банака за куповину и одржавање брода, наводи се у саопштењу Министарству правде.

Неколико недеља након што је заплијењена у марини Реал у Палма де Мајорки, у Шпанији, власти су закључиле да је веома скупо да одржавају суперјахту за коју се процјењује да вреди 90 милиона долара. 

Америчка служба плаћа одржавање

Међутим, сада када је имовина заплијењена од богатог руског олигарха, одговорност за њено одржавање лежи на америчкој служби. Годишњи трошкови одржавања суперјахте су близу 10 одсто од њене цијене, што износи око девет милиона долара у случају јахте Танго. То значи да је заплена јахте сада постала вец́и терет за савезну агенцију која ц́е морати да користи новац од пореза да би платила рачун за одржавање суперјахте у истом стању у каквом је била када је заплијењена.

Уколико се суперјахта не прода да би се претворила у ликвидну имовину, могла би да заврши на депонији гдје ц́е морати да буде растављена да би се дијелови продали за вец́ настале трошкове. Међутим, постоји један велики проблем у продаји суперјахте. Многи купци масивних суперјахти су управо руски олигарси и бизнисмени који су или стављени на листу санкција или су тешко погођени ратом у Украјини. Као резултат тога, стање тржишта луксузних јахти је у лошем стању и за власти би се показало као веома тежак задатак да се лијепо уновчи.

Иако Танго јахта је импресивно луксузно пловило са дужином од 77,7 метара, Танго је 189. најдужа јахта на свијету. Елегантан дизајн укључује упечатљиву комбинацију белог трупа са металик сивом и плавом надградњом, коју је дизајнирао Харисон Еидсгаард, који је такође дизајнирао ентеријере. Танго јахта је такође била победник Светске награде за суперјахте 2012. године.

Ко је власник суперјахте Танго?

Виктор Векселберг је 65-годишњи руско-кипарски олигарх, рођен у Украјини, чија се нето вредност процјењује на 10 милијарди долара, према Форбсу, што га чини 262. најбогатијом особом на свијету. Нјегов пословни пут почео је продајом отпадног бакра од дотрајалих каблова. Касније је купио неколико средњих топионица алуминијума и рудника боксита и ујединио их у Саул Холдинг 1996. Данас је власник и предсједник Ренова Гроуп, руског конгломерата који има интересе у области алуминијума, нафте, енергетике, телекомуникација и низу других сектора. Милијардер има блиске везе са Кремљом, а Путин му је такође дао задатак да надгледа пројекте модернизације руске економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана