FBI zaplijenio jahtu ruskom milijarderu, a sad nemaju pare za održavanje

GS
Foto: screenshot

Superjahta Tango koja je oduzeta ruskom milijarderu Viktoru Vekselbergu uskoro može da završi na deponiji.

Prva jahta koje je zaplijenjena od početka rata u Ukrajini jeste superjahta Tango koja se nalazi u vlasništvu ruskog milijardera Viktora Vekselberga. To se desilo zajedničkom operacijom koju su sprovele američki Federalni biro i španske vlasti.

Detaljnom istragom došli su do zaključka da je oligarh varao, prao novac i koristio lažna dokumenta kako bi sakrilo vlasništvo nad jahtom i da bi se izbjegle sankcije. Ruski milijarder rođen u Ukrajini koristio je plaćanja u američkim dolarima preko američkih banaka za kupovinu i održavanje broda, navodi se u saopštenju Ministarstvu pravde.

Nekoliko nedelja nakon što je zaplijenjena u marini Real u Palma de Majorki, u Španiji, vlasti su zaključile da je veoma skupo da održavaju superjahtu za koju se procjenjuje da vredi 90 miliona dolara. 

Američka služba plaća održavanje

Međutim, sada kada je imovina zaplijenjena od bogatog ruskog oligarha, odgovornost za njeno održavanje leži na američkoj službi. Godišnji troškovi održavanja superjahte su blizu 10 odsto od njene cijene, što iznosi oko devet miliona dolara u slučaju jahte Tango. To znači da je zaplena jahte sada postala veći teret za saveznu agenciju koja će morati da koristi novac od poreza da bi platila račun za održavanje superjahte u istom stanju u kakvom je bila kada je zaplijenjena.

Ukoliko se superjahta ne proda da bi se pretvorila u likvidnu imovinu, mogla bi da završi na deponiji gdje će morati da bude rastavljena da bi se dijelovi prodali za već nastale troškove. Međutim, postoji jedan veliki problem u prodaji superjahte. Mnogi kupci masivnih superjahti su upravo ruski oligarsi i biznismeni koji su ili stavljeni na listu sankcija ili su teško pogođeni ratom u Ukrajini. Kao rezultat toga, stanje tržišta luksuznih jahti je u lošem stanju i za vlasti bi se pokazalo kao veoma težak zadatak da se lijepo unovči.

Iako Tango jahta je impresivno luksuzno plovilo sa dužinom od 77,7 metara, Tango je 189. najduža jahta na svijetu. Elegantan dizajn uključuje upečatljivu kombinaciju belog trupa sa metalik sivom i plavom nadgradnjom, koju je dizajnirao Harison Eidsgaard, koji je takođe dizajnirao enterijere. Tango jahta je takođe bila pobednik Svetske nagrade za superjahte 2012. godine.

Ko je vlasnik superjahte Tango?

Viktor Vekselberg je 65-godišnji rusko-kiparski oligarh, rođen u Ukrajini, čija se neto vrednost procjenjuje na 10 milijardi dolara, prema Forbsu, što ga čini 262. najbogatijom osobom na svijetu. Njegov poslovni put počeo je prodajom otpadnog bakra od dotrajalih kablova. Kasnije je kupio nekoliko srednjih topionica aluminijuma i rudnika boksita i ujedinio ih u Saul Holding 1996. Danas je vlasnik i predsjednik Renova Group, ruskog konglomerata koji ima interese u oblasti aluminijuma, nafte, energetike, telekomunikacija i nizu drugih sektora. Milijarder ima bliske veze sa Kremljom, a Putin mu je takođe dao zadatak da nadgleda projekte modernizacije ruske ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana