Eлектрични оргазам 9. децембра у Комбанк Дворани

Тањуг
Eлектрични оргазам 9. децембра у Комбанк Дворани

БЕОГРАД - Концерт београдског рок састава Електрични оргазам неће бити одржан како је раније планирано 24. априла, већ је нови заказан за 9. децембар 2021, на истом мјесту у београдској Комбанк дворани, стоји у званичном саопштењу од самог бенда.

“Браћо и сестре, због здравствене ситуације на планети били смо принуђени да померимо датуме целе турнеје ''40 година Оргазма'' па тако и београдски концерт”, написали су чланови бенда који су желјели да јубилеј од четири деценије почне са слављем током цијеле фаталне 2020. године, али то није било могуће услјед налета пандемије.

Концерт је одложен до тренутка када буде омогућено коришћење пуног капацитета сале, а купљене улазнице важе и за нови датум почетком децембра. Будући да услијед уведених мјера нема услова да се прослава 40 година ''Оргазма'' одржи у пуном сјају, како је испланирано за обележавање тако значајног јубилеја најдуговечнијег београдског новоталасног бенда, група се одлучила да и овај концерт помјери.

Подсјетимо, концерт бенда је био прво заказан крајем марта 2020, онда се одложио за јесен, у октобру, и сада на крај априла.

Дух заједништва, који група негује пуне четири деценије није могуће у потпуности доживјети на неколико концерата на дистанци, како би једино било могуће у овом тренутку, и зато се та свирка помјера даље, све до зиме.

План им је да поводом 40 година крену на слављеничку турнеју широм региона, а једино су свирали у Скопљу на крају лјета 2020. пред 1500 људи.

Електрични оргазам ће наступити први пут у каријери на сцени Комбанк Дворане.

“Јако сам узбуђен што ћемо наш велики београдски концерт одржати у дворани из које је све кренуло и која је јако важна за историју бенда”, навео је фронтмен бенда, аутор музике и свих текстова Срђан Гојковић Гиле.

“Наши фанови знају да смо Љуба, Јовец и ја након концерта групе групе “Леб и Сол” у Дому синдиката (данашњој Комбанк дворани) отишли у кафану “Морнар” и тамо направили Електрични оргазам. Поред тога, у истој дворани је 2019. године одржана и премијера филма ,,Електрични оргазам за људе будућности” ауторке Марије Вукић, па мислим да је та дворана идеална за свечаност која нас очекује”, поентирао је Гојковић, певач и гитариста поводом београдског концерта.

Бенд је настао на Српску Нову годину, 13. јануара 1980, а име Електрични оргазам предложио је управо Гиле пошто му је то прво пало на памет, желећи да на тај начин намјерно провоцира и шокира тадашњу јавност.

“Концерт македонске групе “Леб и сол” је био супер, али то нама са набујалом тинејџерском енергијом једноставно није било довољно.

Хтели смо нешто друго и после концерта смо отишли у кафану Морнар, где се десила за то време једна уобичајена ситуација, није било конобара.

Тако је и настала једна од наших првих песама, ''Конобар” а те исте вечери настао је и Електрични оргазам”, сећају се чланови овог култног састава и додају да су за два мјесеца сви у Југославији знали за њихов бенд.

Од тада је прошло више од 40 година, и за то време бенд је промијенио много чланова и постава, преживео и наџивио неколико ратова и држава, објавио много антологијских албума и песама, одржао доста концерата уздуж и попреко целог региона, подигао велику прашину, био на ивици распада, али је ипак опстао.

И данас поносно представља један од најзначајнијих бендова са ових простора, који се никада не предаје и ужива у сваком концерту као да су тек на почетку каријере.

У последњем периоду пре пандемије Гиле и екипа су свирали доста соло концерата у Дому омладине Београда, док су на разним манифестацијама били редовни, као што је Беер фест.

Током пандемије “Оргазам” није објављивао нове синглове и албуме, нити су имали онлајн концерте, али су зато креирали атрактивне и занимљиве “лирик” видео спотове за старије хит песме.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана