Џим Морисон: Порочни пјесник, геније међу рокерима, заљубљен у шамане и смрт

B92
Foto: Profimedia

На данашњи дан рођен је у породици адмирала америчке морнарице дјечак који ће промијенити историју музике.

Био је 8. децембар, али 1943. године. Угледна породица Морисон, чији су корени сезали до Ирске и Шкотске, радовала се малом Џиму. Његов отац, угледни адмирал америчке морнарице, веровао је да у дечаку несташних очију има свог наследника.

Породица се непрестано селила, од новог града до нове државе, Морисон јуниор је мијењао школе хаотично брзим темпом. Наводно, прилагођавање му није ишло тешко, јер је у једној од успутних станица професор препознао генијалну црту и Џим је урадио тест интелигенције. Резултат је очекивао био висок, чак 149, па се од њега заиста очекивало много.

Књиге је више "гутао" него читао. Легенда каже да је његов професор енглеског, прочитавши Џимове радове у којима је цитирао писце и дјела, послао једног ученика у Конгресну библиотеку, уверен да Морисон измишља наслове, јер за већину ни он никада није чуо. На том списку нашла се и књига о демонологији 16 и 17 вијека, али и много слабо познатих филозофа и песника. Испоставило се да су сви до једног аутентични и на списку библиотеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана