Džim Morison: Poročni pjesnik, genije među rokerima, zaljubljen u šamane i smrt

B92
Foto: Profimedia

Na današnji dan rođen je u porodici admirala američke mornarice dječak koji će promijeniti istoriju muzike.

Bio je 8. decembar, ali 1943. godine. Ugledna porodica Morison, čiji su koreni sezali do Irske i Škotske, radovala se malom Džimu. Njegov otac, ugledni admiral američke mornarice, verovao je da u dečaku nestašnih očiju ima svog naslednika.

Porodica se neprestano selila, od novog grada do nove države, Morison junior je mijenjao škole haotično brzim tempom. Navodno, prilagođavanje mu nije išlo teško, jer je u jednoj od usputnih stanica profesor prepoznao genijalnu crtu i Džim je uradio test inteligencije. Rezultat je očekivao bio visok, čak 149, pa se od njega zaista očekivalo mnogo.

Knjige je više "gutao" nego čitao. Legenda kaže da je njegov profesor engleskog, pročitavši Džimove radove u kojima je citirao pisce i djela, poslao jednog učenika u Kongresnu biblioteku, uveren da Morison izmišlja naslove, jer za većinu ni on nikada nije čuo. Na tom spisku našla se i knjiga o demonologiji 16 i 17 vijeka, ali i mnogo slabo poznatih filozofa i pesnika. Ispostavilo se da su svi do jednog autentični i na spisku biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana