Да ли је Брусу Вилису украдено лице?

ГС
Foto: Танјуг/AП

Агент холивудског глумца Бруса Вилиса демантовао је медијске наводе да је филмска звијезда продала права на коришћење његовог лица дипфејк компанији.

Иако су прошле недјеље многи медији пренели вест да је Вилис продао права на коришћење свог лица компанији „Дипкејк“, глумчев портпарол рекао је Би-Би-Сију да „не постоји никакво партнерство или договор“ са том компанијом.

Вилис је најавио да се повлачи из глуме у марту након што је сазнао да болује од афазије, поремећаја који утиче на говор.

Дипфејкови су изузетно реалистични видео-материјали који користе вјештачку интелигенцију и технологију машинског учења да дигитално рекреирају нечији лик, и то најчешће познатих особа.

За глумце који не могу више да глуме, попут Вилиса, та технологија би могла да им продужи каријеру.

Прије неколико дана, Дејли мејл је пренио да је постигнут договор између Вилиса и „Дипкејка“.

„Двоструки добитник Емија Брус Вилис и даље може да се појављује у филмовима након што је продао права на свој лик 'Дипкејку'“, наводи се у тексту.

Причу су преузели и бројни други медији, попут Телеграфа, који је истакао да је Вилис постао прва холивудска звијезда која је продала права и дозволила стварање свог „дигиталног близанца“ на екрану.

Враћање у прошлост

Дипфејк Бруса Вилиса је коришћен за рекламу руске телекомуникационе компаније „Мегафон“ прошле године, а технологију коришћену у реклами развио је „Дипкејк“.

Из „Дипкејка“ су Би-Би-Сију рекли да су на реклами веома напорно радили са глумчевим тимом.

„Оно што је без сумње урадио јесте да нам је дао своју сагласност и много материјала да направимо његовог дигиталног близанца“, навели су из „Дипкејка“.

Компанија такође на свом сајту промовише свој рад уз наводни Вилисов цитат: „Допала ми се прецизност лика. Ово је сјајна прилика за мене да се вратим у прошлост. Вјештачка интелигенција ради са садржајем из филмова Умри мушки и Пети елемент, па мој лик има изглед из тог времена.“

Ипак, портпарол глумца изричито је рекао британском јавном сервису да Брус Вилис нема никакво партнерство нити договор са компанијом „Дипкејк“.

Би-Би-Си је такође упитао глумчевог агента да ли је Вилис икада радио са „Дипкејком“ и да ли је цитат који компанија на свом сајту користи истинит, али до сада није добио одговор.

У међувремену, „Дипкејк“ је саопштио да су извјештаји да је та компанија купила права да користи Вилисово лице – нетачни, преноси РТС.

„Формулација је погрешна... Брус не може да прода та права, она су искључиво његова“, истакао је портпарол компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана