Da li je Brusu Vilisu ukradeno lice?

GS
Foto: Tanjug/AP

Agent holivudskog glumca Brusa Vilisa demantovao je medijske navode da je filmska zvijezda prodala prava na korišćenje njegovog lica dipfejk kompaniji.

Iako su prošle nedjelje mnogi mediji preneli vest da je Vilis prodao prava na korišćenje svog lica kompaniji „Dipkejk“, glumčev portparol rekao je Bi-Bi-Siju da „ne postoji nikakvo partnerstvo ili dogovor“ sa tom kompanijom.

Vilis je najavio da se povlači iz glume u martu nakon što je saznao da boluje od afazije, poremećaja koji utiče na govor.

Dipfejkovi su izuzetno realistični video-materijali koji koriste vještačku inteligenciju i tehnologiju mašinskog učenja da digitalno rekreiraju nečiji lik, i to najčešće poznatih osoba.

Za glumce koji ne mogu više da glume, poput Vilisa, ta tehnologija bi mogla da im produži karijeru.

Prije nekoliko dana, Dejli mejl je prenio da je postignut dogovor između Vilisa i „Dipkejka“.

„Dvostruki dobitnik Emija Brus Vilis i dalje može da se pojavljuje u filmovima nakon što je prodao prava na svoj lik 'Dipkejku'“, navodi se u tekstu.

Priču su preuzeli i brojni drugi mediji, poput Telegrafa, koji je istakao da je Vilis postao prva holivudska zvijezda koja je prodala prava i dozvolila stvaranje svog „digitalnog blizanca“ na ekranu.

Vraćanje u prošlost

Dipfejk Brusa Vilisa je korišćen za reklamu ruske telekomunikacione kompanije „Megafon“ prošle godine, a tehnologiju korišćenu u reklami razvio je „Dipkejk“.

Iz „Dipkejka“ su Bi-Bi-Siju rekli da su na reklami veoma naporno radili sa glumčevim timom.

„Ono što je bez sumnje uradio jeste da nam je dao svoju saglasnost i mnogo materijala da napravimo njegovog digitalnog blizanca“, naveli su iz „Dipkejka“.

Kompanija takođe na svom sajtu promoviše svoj rad uz navodni Vilisov citat: „Dopala mi se preciznost lika. Ovo je sjajna prilika za mene da se vratim u prošlost. Vještačka inteligencija radi sa sadržajem iz filmova Umri muški i Peti element, pa moj lik ima izgled iz tog vremena.“

Ipak, portparol glumca izričito je rekao britanskom javnom servisu da Brus Vilis nema nikakvo partnerstvo niti dogovor sa kompanijom „Dipkejk“.

Bi-Bi-Si je takođe upitao glumčevog agenta da li je Vilis ikada radio sa „Dipkejkom“ i da li je citat koji kompanija na svom sajtu koristi istinit, ali do sada nije dobio odgovor.

U međuvremenu, „Dipkejk“ je saopštio da su izvještaji da je ta kompanija kupila prava da koristi Vilisovo lice – netačni, prenosi RTS.

„Formulacija je pogrešna... Brus ne može da proda ta prava, ona su isključivo njegova“, istakao je portparol kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana