Америчка манекенка оптужила фотографа за напаствовање

Г.С.
Америчка манекенка оптужила фотографа за напаствовање

Америчка манекенка и глумица Емили Ратајковски (Емилy Ратајкоwски) оптужила је фотографа Џонатана Ледера за сексуално напастовање које се наводно догодило 2012. године у његовом дому у планинској регији Кетскилс у америчкој савезној држави Њујорк.

 

 

Ратајковски је оптужбу изнијела у подужем есеју који је написала за часопис "Неw Yорк", а који је објављен у уторак. У њему манекенка тврди да ју је тадашњи агент послао у Ледеров дом на неплаћено снимање за часопис "Дариус" и да је тај ангажман захтијевао да преспава у агентовом дому.

Манекенка каже да је по доласку сазнала да ће носити доњи веш. Желећи да дјелује зрелије, тада 20-годишња Емили Ратајковски прихватила је црвено вино које јој је Ледер нудио током вечери.

"Научена сам да је важно стећи репутацију добре раднице која не зановијета", написала је Ратајковски. "'Никад не знаш с ким ће радити послије тебе, говорио би ми."

Манекенка тврди да јој је Ледер након снимања у доњем вешу рекао: "Хајдемо сада да покушамо без одјеће".

"Исте секунде након што сам скинула одећу, дио мене се искључио", пише Ратајковски.

"Почела сам да плутам ван себе, гледајући како се враћам на кревет. Извила сам леђа и напућила усне. Фиксирала сам се на идеју о томе како бих могла да изгледам. Блиц фотоапарата био је толико јак, а ја сам попила толико вина да су се црне мрље испред мојих очију повећавале."

Касније, када је мајстор шминке који је радио на снимању отишао на спавање, Ратајковски каже да се осјећала као да је потпуно будна, али "врло, врло пијана". Написала је да су се она и Ледер огрнули ћебетом на каучу и да ју је фотограф испитивао о момцима с којима је била у везама и да ју је гледао док је трљала стопала како би се угријала.

"Рекао ми је да му се свиђа то што радим са стопалима. Тога се сјећам најјасније. Мрзим то што је Џонатан коментарисао нешто што сам током живота радила како бих се утјешила", написала је Ратајковски.

Манекенка у свом есеју детаљно описује шта се потом издешавало и како се сјећа бола који је проузроковао фотограф.

Касније је објаснила да је колекција фотографија које су настале у Ледеровом дому објављене 2016 године у књизи "Ледер / Ратајкоwски Цоллецтор'с Едитион" издавача "Империал Публисхинг", али тврди да фотограф и издавач нису имали право да користе те фотографије.

Објаву књиге фотографија и пратећу изложбу покушали су да блокирају правним путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана