Неуролог анализирао Новакову повреду: Као да му је пас пао на главу с два метра висине

Г.С.
Неуролог анализирао Новакову повреду: Као да му је пас пао на главу с два метра висине

Амерички неуролог др. Шон Мален је урадио анализу необичне повреде Новака Ђоковића на Мастерсу у Риму када је једном од гледалаца из руксака испала бочица с водом и погодила га.

Ђоковић је послије побједе над Корентином Мутетоном 6:3 и 6:1 у другом колу Мастерса у Риму кренуо давати аутограме навијачима.

Једног од навијач се преко трибина нагињао у покушају да добије аутограм од најбољег тенисера свијета, а из торбе му је испала флашица с водом и погодила Ђоковића у главу, преноси Кликс.

„Анализирао сам инцидент када је Ђоковић случајно погођен у главу с нечим што се чини као дјеломично пуна челична бочица воде.

Да бисте разумјели удар, користио сам вјештачку интелигенцију да израчунам силу бочице која је ударила Новакову главу.

Прорачуни сугерирају да је бочица, која је пала с два метра висине са минималном инцијалном силом, ударила Ђоковића силом од 79,2 Њутна. То је еквивалентно као да пас средње величине падне на вас“, написао је познати амерички неуролог.

Ђоковић је већ у наредном колу доживио потпуно неочекиван пораз од Алејандра Табила 6:2, 6.3, а Мален не искључује да је Новак играо слабо због тог ударца у главу.

„С неуролошке перспективе, такав ударац на предњу страну главе може бити јако забрињавајући. Овај дио мозга је кључан с функције повезаном с координацијом кретања и сензорним информацијама које се процесуирају.

Иницијални симптоми могу бити од главобоље и мучнине, па све до већих когнитивних прекида као што је потешкоћа концентрације, те памћење стратегије и игре. За спортисту попут Ђоковића, чији се стил игре темељи на прецизности, издржљивости и стратешком размишљању, чак и најмања оштећења могу утјецати на наступ.

Ови симптоми могу потенцијално утјецати на његов наступ на турнирима, утјецати на вријеме реакције и доношење одлука под притиском. Зато је неопходно да љекари изврше процјену да би се осигурало да не постоји озбиљна повреда и да га сигурно воде према повратку на терен“, закључио је у својој анализи др. Мален.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана