Neurolog analizirao Novakovu povredu: Kao da mu je pas pao na glavu s dva metra visine

G.S.
Neurolog analizirao Novakovu povredu: Kao da mu je pas pao na glavu s dva metra visine

Američki neurolog dr. Šon Malen je uradio analizu neobične povrede Novaka Đokovića na Mastersu u Rimu kada je jednom od gledalaca iz ruksaka ispala bočica s vodom i pogodila ga.

Đoković je poslije pobjede nad Korentinom Mutetonom 6:3 i 6:1 u drugom kolu Mastersa u Rimu krenuo davati autograme navijačima.

Jednog od navijač se preko tribina naginjao u pokušaju da dobije autogram od najboljeg tenisera svijeta, a iz torbe mu je ispala flašica s vodom i pogodila Đokovića u glavu, prenosi Kliks.

„Analizirao sam incident kada je Đoković slučajno pogođen u glavu s nečim što se čini kao djelomično puna čelična bočica vode.

Da biste razumjeli udar, koristio sam vještačku inteligenciju da izračunam silu bočice koja je udarila Novakovu glavu.

Proračuni sugeriraju da je bočica, koja je pala s dva metra visine sa minimalnom incijalnom silom, udarila Đokovića silom od 79,2 Njutna. To je ekvivalentno kao da pas srednje veličine padne na vas“, napisao je poznati američki neurolog.

Đoković je već u narednom kolu doživio potpuno neočekivan poraz od Alejandra Tabila 6:2, 6.3, a Malen ne isključuje da je Novak igrao slabo zbog tog udarca u glavu.

„S neurološke perspektive, takav udarac na prednju stranu glave može biti jako zabrinjavajući. Ovaj dio mozga je ključan s funkcije povezanom s koordinacijom kretanja i senzornim informacijama koje se procesuiraju.

Inicijalni simptomi mogu biti od glavobolje i mučnine, pa sve do većih kognitivnih prekida kao što je poteškoća koncentracije, te pamćenje strategije i igre. Za sportistu poput Đokovića, čiji se stil igre temelji na preciznosti, izdržljivosti i strateškom razmišljanju, čak i najmanja oštećenja mogu utjecati na nastup.

Ovi simptomi mogu potencijalno utjecati na njegov nastup na turnirima, utjecati na vrijeme reakcije i donošenje odluka pod pritiskom. Zato je neophodno da ljekari izvrše procjenu da bi se osiguralo da ne postoji ozbiljna povreda i da ga sigurno vode prema povratku na teren“, zaključio je u svojoj analizi dr. Malen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana