Златна Невесињка Јана Ђерић - првакиња свијета у кик-боксу

Срна
Foto: Срна

НЕВЕСИЊЕ- Осамнаестогодишња Јана Ђерић из Невесиња, чланица Кик-бокс клуба "Вележ", првакиња је свијета у кик-боксу у јуниорској конкуренцији, а највећа жеља јој је да донесе медаљу са Олимпијаде.

"Жене су много борбене, мислим да је кик-бокс баш погодан за жене, јер чини тијело лијепим, побољшава и ментално стање и није то само мушки спорт, већ спорт који пружа много тога", рекла је Ђерићева.

Ђерићева је Срни испричала да се овим спортом бави пет година, велики успјех да постане првакиња остварила је у октобру прошле године на Свјетском првенству у италијанском граду Лидо ди Језоло.

Ђерићева каже да одувијек гаји емоције према борилачким спортовима, прво се бавила каратеом, а 2018. године се одлучила за кик-боксом.

"У јуниорској конкуренцији сам првакиња БиХ, Републике Српске, најбоља јуниорка Србије у К1 категорији, затим сам постала првакиња Балкана, као члан репрезентације БиХ на Свјетском првенству у Италији освојила сам златну медаљу", рекла је Ђерићева.

Она је навела да су припреме за свјетско првенство биле веома захтјевне, да је у четвртфиналу побиједила представницу Молдавије, а у полуфиналу такмичарку Марока.

"Било је много одрицања и труда, пред Свјетско првенство имала сам два до три тренинга дневно, али исплатило се, јер сам у финалу побиједила такмичарку из Финске и тако крунисала своју јуниорску каријеру и постала првакиња свијета", рекла је Ђерићева.

Према њеним ријечима, прије финалног меча, тренер јој је рекао да је "она за њега шампион шта год да учини", а те ријечи су јој дале вјетар у леђа да се у финалној борби истакне.

"Када је дошло до проглашења побједника у финалу, нисам могла да вјерујем, осјећала сам се као да сам у неком филму, јер некада ми је био сан да освојим првенство Републике Српске, а остварила сам сан сваког спортисте", истакла је Ђерићева.

Она је напоменула да је у сениорској конкуренцији очекује Свјетски куп у Будимпешти, Балканско првенство и уколико буде позвана у репрезентацију БиХ, наступиће на Свјетском првенству у Португалу.

"Сан сваког спортисте је да наступи на Олимпијским играма, моја највећа жеља је да освојим медаљу на овом такмичењу и да на тај начин, крунишем своју кик-бокс каријеру", рекла је Ђерићева.

Она сматра да је успјех који је постигла у кик-боксу значајно допринио популаризацији овог спорта међу женама, те истиче да се пробудила свијест да је сваки спорт и за жене, као и за мушкарце.

Ђерићева је навела да јој је веома значајна финансијска подршке фирме "Невесиње путеви" који су финансирали одлазак на многа такмичења и чији је стипендиста, на чему им је захвална, те нагласила да јој стипендију даје и Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је Ђерићеву, поводом Дана Републике Српске, 9. јануара, Медаљом заслуга за народ, признањем које се додјељује лицима или колективима за једнократне изузетне заслуге и дјела која су по својој природи јединствена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана