Zlatna Nevesinjka Jana Đerić - prvakinja svijeta u kik-boksu

Srna
Foto: Srna

NEVESINjE- Osamnaestogodišnja Jana Đerić iz Nevesinja, članica Kik-boks kluba "Velež", prvakinja je svijeta u kik-boksu u juniorskoj konkurenciji, a najveća želja joj je da donese medalju sa Olimpijade.

"Žene su mnogo borbene, mislim da je kik-boks baš pogodan za žene, jer čini tijelo lijepim, poboljšava i mentalno stanje i nije to samo muški sport, već sport koji pruža mnogo toga", rekla je Đerićeva.

Đerićeva je Srni ispričala da se ovim sportom bavi pet godina, veliki uspjeh da postane prvakinja ostvarila je u oktobru prošle godine na Svjetskom prvenstvu u italijanskom gradu Lido di Jezolo.

Đerićeva kaže da oduvijek gaji emocije prema borilačkim sportovima, prvo se bavila karateom, a 2018. godine se odlučila za kik-boksom.

"U juniorskoj konkurenciji sam prvakinja BiH, Republike Srpske, najbolja juniorka Srbije u K1 kategoriji, zatim sam postala prvakinja Balkana, kao član reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u Italiji osvojila sam zlatnu medalju", rekla je Đerićeva.

Ona je navela da su pripreme za svjetsko prvenstvo bile veoma zahtjevne, da je u četvrtfinalu pobijedila predstavnicu Moldavije, a u polufinalu takmičarku Maroka.

"Bilo je mnogo odricanja i truda, pred Svjetsko prvenstvo imala sam dva do tri treninga dnevno, ali isplatilo se, jer sam u finalu pobijedila takmičarku iz Finske i tako krunisala svoju juniorsku karijeru i postala prvakinja svijeta", rekla je Đerićeva.

Prema njenim riječima, prije finalnog meča, trener joj je rekao da je "ona za njega šampion šta god da učini", a te riječi su joj dale vjetar u leđa da se u finalnoj borbi istakne.

"Kada je došlo do proglašenja pobjednika u finalu, nisam mogla da vjerujem, osjećala sam se kao da sam u nekom filmu, jer nekada mi je bio san da osvojim prvenstvo Republike Srpske, a ostvarila sam san svakog sportiste", istakla je Đerićeva.

Ona je napomenula da je u seniorskoj konkurenciji očekuje Svjetski kup u Budimpešti, Balkansko prvenstvo i ukoliko bude pozvana u reprezentaciju BiH, nastupiće na Svjetskom prvenstvu u Portugalu.

"San svakog sportiste je da nastupi na Olimpijskim igrama, moja najveća želja je da osvojim medalju na ovom takmičenju i da na taj način, krunišem svoju kik-boks karijeru", rekla je Đerićeva.

Ona smatra da je uspjeh koji je postigla u kik-boksu značajno doprinio popularizaciji ovog sporta među ženama, te ističe da se probudila svijest da je svaki sport i za žene, kao i za muškarce.

Đerićeva je navela da joj je veoma značajna finansijska podrške firme "Nevesinje putevi" koji su finansirali odlazak na mnoga takmičenja i čiji je stipendista, na čemu im je zahvalna, te naglasila da joj stipendiju daje i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Đerićevu, povodom Dana Republike Srpske, 9. januara, Medaljom zasluga za narod, priznanjem koje se dodjeljuje licima ili kolektivima za jednokratne izuzetne zasluge i djela koja su po svojoj prirodi jedinstvena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana