Занимљива статистика премијерлигаша из Српске: У Звијезди 09 као на станици

Синиша Котараш
Занимљива статистика премијерлигаша из Српске: У Звијезди 09 као на станици

БАЊАЛУКА - Дрес Фудбалског клуба Звијезда 09 током 22 рунде надметања у Премијер лиги БиХ носило је 39 играча, док су екипу водила чак четири тренера.

Овом треба да додамо да је 27 фудбалера играло јесенас, а преосталих 12 у три прољећне утакмице. А да је у етно-селу Станишићи било као на станици, потврђују и честе промјене на клупи. Борис Савић водио је тим у првих седам кола, на пет утакмица на клупи је сједио Славољуб Бубања, док је Аднан Зилџовић остао пуних десет рунди. На крају, њега је наслиједио Перица Огњеновић, али још није имао прилику да екипу води ни на једном мечу.

Очигледно је да су у млађем семберском премијерлигашу дуго тражили најбољи тим, што их је на крају коштало и бодова и бољег пласмана. Ово је само дио занимљиве статистике премијерлигаша из Српске током два круга такмичења у елити.

Тренутно најбоље пласирани тим из Српске је Борац, на четвртој позицији, док је Радник два мјеста испод са исто толико бодова мање од екипе са Градског стадиона. Звијезда 09 чврсто је прикована за дно табеле са свега осам освојених бодова, девет мање од претпосљедњег Челика.

Када су у питању Борац и Радник, оба клуба су промијенила тренера, умјесто Бранислава Крунића на клупи Бањалучана је Владо Јагодић, док је сезону у бијељинском саставу започео Младен Жижовић, а након што је он отишао у Зрињски, наслиједио га је Слободан Старчевић. Међутим, након његовог именовања за селектора У21 репрезентације БиХ, током зиме у клуб се вратио Славко Петровић.

За сво то вријеме за Борац и Радник је наступило по 26 играча, за Бањалучане 23 јесенас, те три у другом дијелу првенства, док су дрес Бијељинаца у првом дијелу првенства носила 22 фудбалера, те четири нова у три прољећна кола.

Када су у питању голови, Борац их је постигао 28, Радник шест више, док један од кључних разлога слабог пласмана Звијезде 09 засигурно лежи у податку да је само 12 пута погађала противничку мрежу.

На листи стријелаца капитен Борца Стојан Врањеш дијели друго мјесто са 12 погодака, пет мање постигао је искусни везиста Радника Велибор Ђурић, док су се по пет пута у листу стријелаца уписивали Борчев Саша Кајкут и голгетер Звијезде 09 Огњен Ђелмић.

Проблем за тим из етно-села Станишићи представља и чињеница да је чак пет пута погађао властиту мрежу. Фудбалери Радника су то чинили четири пута, од чега Милош Симоновић у два наврата, док је Борац забиљежио само један аутогол, онај Небојше Рунића против Слободе у Тузли.

Врањеш најстандарднији

Капитен Борца Стојан Врањеш наступио је на сва 22 меча и само једном је игру напустио два минута прије краја утакмице, па је сакупио 1.978 минута. Његов саиграч Ђорђе Ћосић такође има 22 наступа, али и нешто мању минутажу - 1.904.

По 21 наступ у дресу Радника су уписали Иван Шуберт (1.890 минута), Демир Пецо (1.846), те капитен Велибор Ђурић (1.709). Исти број наступа има и фудбалер Звијезде 09 Александар Војиновић који је у 21 утакмици на терену провео свих 1.890 минута, док је Огњен Ђелмић одиграо, такође, 21 утакмицу, али уз 1.352 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана