Владимир Куваља о старту 18. издања међународне бициклистичке трке "Београд - Бањалука": Прерасли смо идеју!

Дејан Кондић
Владимир Куваља о старту 18. издања међународне бициклистичке трке "Београд - Бањалука": Прерасли смо идеју!

Пунољетство није мала ствар. Међународна бициклистичка трка "Београд - Бањалука" слави 18. рођендан данас тачно у 17 часова, када 175 такмичара из 25 екипа, односно 40 земаља, почне на улицама Обреновца кружну трку, која је практично прва етапа овогодишњег издања највећег спортског догађаја који повезује Србију и Републику Српску. 

Први човјек трке "Београд - Бањалука" Владимир Куваља наслиједио је од свог оца Тихомира идеју која је од те 2007. године до данас израсла у манифестацију од посебног значаја за Србију и Српску. У питању је трка која је 2013. године ушла међу десет најбољих на свијету, а само двије године касније ушла у 100 највећих трка на свијету свих времена. С поносом је за "Глас Српске" млађи Куваља причао о почецима, развоју и плановима за будућност. 

- Дуг период је ових 18 година. Данас је тешко било шта организовати, а камоли сачувати толике године. Трка "Београд - Бањалука" је настала на повезивању Србије и Српске. Била је симбол како су наши спортисти одлазили у свијет, преко Србије. Трка је у почетку ишла од Бањалуке до Београда, а тек онда је ишла од Београда до Бањалуке и симболизовала повратак. Веза Србије и Републике Српске никад неће бити спорна и ова трка то управо показује и то на онај спортски, пријатељски начин - истакао је Куваља.

ГЛАС: Колико има истине у причи да би трка сљедеће године могла да мијења назив и да се зове "Трка кроз Србију и Републику Српску"?

КУВАЉА: Велика је заинтересованост градова и на то сам баш поносан, поготово на људе који их воде и који препознају шта ми радимо и колико је ова наша прича важна. Сад имамо 17 градова и општина у једној години, а у више од 28 општина и градова смо били откако трка постоји. Првенствено нам се јављају нови градови из Србије, Нови Сад, Пожаревац, Мионица, Смедерево... Шири се та прича. У Српској смо дошли до Вишеграда, Братунца, Шековића... Разговарао сам са бројним начелницима и градоначелницима, који су свјесни симболике и Београда и Бањалуке, али, с друге стране, прерасли смо једну идеју и мислим да ћемо дефинитивно од сљедеће године имати трку кроз Србију и Републику Српску. 

ГЛАС: Ове године планирана је једна кружна трка у Обреновцу, уз четири етапе. 

КУВАЉА: Тако је, у Обреновцу стартујемо занимљивом кружном трком од 17 часова. Караван се сутра сели у Београд из којег ће нас испратити први човјек српске престонице, господин Александар Шапић. Идемо до Бијељине. У тој етапи прелазимо границу без заустављања. Трка руши све границе. Након тога селимо се за Зворник, који је био пролазни циљ неколико пута. Одатле 19. априла идемо преко Братунца и Шековића до Власенице. Потом имамо етапу од Вишеграда до Јахорине. То је најновија и најизазовнија етапа. Дуж трке промовисаћемо можда двије најатрактивније локације у Српској, ћуприју на Дрини и Јахорину. И посљедња етапа је на програму у недјељу од Добоја до Бањалуке. Бициклисти ће се током ова четири дана збирно попети на 7.800 метара. То вам је мало мање од највишег врха на свијету Хималаја. 

ГЛАС: Поред предсједника Српске Милорада Додика, имате подршку првог човјека Србије Александра Вучића, али и влада обију земаља.

КУВАЉА: Осјећам подршку коју дају лично мени, као и овој трци. Господин Додик ме је лично подржао, када су ми уведене санкције, подржао је трку. Предсједник Србије господин Вучић све више се упознаје са нашом трком. Захваљујем им на томе, као и објема владама, и Српске и Србије.  

Проблеми

ГЛАС: Са каквим се проблемима сусрећете?

КУВАЉА: У почетку су то били технички проблеми, да ли је све урађено, око набавке средстава. Како смо расли, расли су и (не)очекивани проблеми. Борба коју води врх државе, са предсједником Додиком на челу, пресликала се и на бициклизам. Трка је представљена као национални пројекат, али код нас нема мјеста шовинизму. Имамо борбе за сагласност за одржавање трке са колегама у ФБиХ, те неким струјама у Србији, као и неким нашим људима, али смо се као и увијек издигли изнад свега и успјели у намјерама да трка иде. Предсједник Додик нам је дао пуну подршку и на то сам поносан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана