Vladimir Kuvalja o startu 18. izdanja međunarodne biciklističke trke "Beograd - Banjaluka": Prerasli smo ideju!

Dejan Kondić
Vladimir Kuvalja o startu 18. izdanja međunarodne biciklističke trke "Beograd - Banjaluka": Prerasli smo ideju!

Punoljetstvo nije mala stvar. Međunarodna biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" slavi 18. rođendan danas tačno u 17 časova, kada 175 takmičara iz 25 ekipa, odnosno 40 zemalja, počne na ulicama Obrenovca kružnu trku, koja je praktično prva etapa ovogodišnjeg izdanja najvećeg sportskog događaja koji povezuje Srbiju i Republiku Srpsku. 

Prvi čovjek trke "Beograd - Banjaluka" Vladimir Kuvalja naslijedio je od svog oca Tihomira ideju koja je od te 2007. godine do danas izrasla u manifestaciju od posebnog značaja za Srbiju i Srpsku. U pitanju je trka koja je 2013. godine ušla među deset najboljih na svijetu, a samo dvije godine kasnije ušla u 100 najvećih trka na svijetu svih vremena. S ponosom je za "Glas Srpske" mlađi Kuvalja pričao o počecima, razvoju i planovima za budućnost. 

- Dug period je ovih 18 godina. Danas je teško bilo šta organizovati, a kamoli sačuvati tolike godine. Trka "Beograd - Banjaluka" je nastala na povezivanju Srbije i Srpske. Bila je simbol kako su naši sportisti odlazili u svijet, preko Srbije. Trka je u početku išla od Banjaluke do Beograda, a tek onda je išla od Beograda do Banjaluke i simbolizovala povratak. Veza Srbije i Republike Srpske nikad neće biti sporna i ova trka to upravo pokazuje i to na onaj sportski, prijateljski način - istakao je Kuvalja.

GLAS: Koliko ima istine u priči da bi trka sljedeće godine mogla da mijenja naziv i da se zove "Trka kroz Srbiju i Republiku Srpsku"?

KUVALjA: Velika je zainteresovanost gradova i na to sam baš ponosan, pogotovo na ljude koji ih vode i koji prepoznaju šta mi radimo i koliko je ova naša priča važna. Sad imamo 17 gradova i opština u jednoj godini, a u više od 28 opština i gradova smo bili otkako trka postoji. Prvenstveno nam se javljaju novi gradovi iz Srbije, Novi Sad, Požarevac, Mionica, Smederevo... Širi se ta priča. U Srpskoj smo došli do Višegrada, Bratunca, Šekovića... Razgovarao sam sa brojnim načelnicima i gradonačelnicima, koji su svjesni simbolike i Beograda i Banjaluke, ali, s druge strane, prerasli smo jednu ideju i mislim da ćemo definitivno od sljedeće godine imati trku kroz Srbiju i Republiku Srpsku. 

GLAS: Ove godine planirana je jedna kružna trka u Obrenovcu, uz četiri etape. 

KUVALjA: Tako je, u Obrenovcu startujemo zanimljivom kružnom trkom od 17 časova. Karavan se sutra seli u Beograd iz kojeg će nas ispratiti prvi čovjek srpske prestonice, gospodin Aleksandar Šapić. Idemo do Bijeljine. U toj etapi prelazimo granicu bez zaustavljanja. Trka ruši sve granice. Nakon toga selimo se za Zvornik, koji je bio prolazni cilj nekoliko puta. Odatle 19. aprila idemo preko Bratunca i Šekovića do Vlasenice. Potom imamo etapu od Višegrada do Jahorine. To je najnovija i najizazovnija etapa. Duž trke promovisaćemo možda dvije najatraktivnije lokacije u Srpskoj, ćupriju na Drini i Jahorinu. I posljednja etapa je na programu u nedjelju od Doboja do Banjaluke. Biciklisti će se tokom ova četiri dana zbirno popeti na 7.800 metara. To vam je malo manje od najvišeg vrha na svijetu Himalaja. 

GLAS: Pored predsjednika Srpske Milorada Dodika, imate podršku prvog čovjeka Srbije Aleksandra Vučića, ali i vlada obiju zemalja.

KUVALjA: Osjećam podršku koju daju lično meni, kao i ovoj trci. Gospodin Dodik me je lično podržao, kada su mi uvedene sankcije, podržao je trku. Predsjednik Srbije gospodin Vučić sve više se upoznaje sa našom trkom. Zahvaljujem im na tome, kao i objema vladama, i Srpske i Srbije.  

Problemi

GLAS: Sa kakvim se problemima susrećete?

KUVALjA: U početku su to bili tehnički problemi, da li je sve urađeno, oko nabavke sredstava. Kako smo rasli, rasli su i (ne)očekivani problemi. Borba koju vodi vrh države, sa predsjednikom Dodikom na čelu, preslikala se i na biciklizam. Trka je predstavljena kao nacionalni projekat, ali kod nas nema mjesta šovinizmu. Imamo borbe za saglasnost za održavanje trke sa kolegama u FBiH, te nekim strujama u Srbiji, kao i nekim našim ljudima, ali smo se kao i uvijek izdigli iznad svega i uspjeli u namjerama da trka ide. Predsjednik Dodik nam je dao punu podršku i na to sam ponosan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana