Вицешампион Српске иступа из Прве лиге: Не желимо бити дио корумпираног система

Синиша Котараш
Вицешампион Српске иступа из Прве лиге: Не желимо бити дио корумпираног система

Бијељина - Оно што се посљедњих неколико седмица наслућивало сада је добило и своју потврду.

Актуелни вицешампион Прве лиге Републике Српске Слога из Горњег Црњелова издао је саопштење у којем истиче да је донио одлуку о иступању из такмичења Прве лиге РС.У опширном саопштењу наведено је неколико разлога који су довели до оваквог поступка, а као кривац је означен Фудбалски савез Републике Српске.

- Шест година је фудбалски клуб Слога, на челу са предсједником Златком Крбањевићем, био синоним за здраву спортску средину и мјесто окупљања великог броја младих људи и њихових породица. Створили смо им један амбијент у којем су могли да искажу сав свој потенцијал и да уживају у ономе што најбоље знају да раде. Нажалост, у посљедњих пар мјесеци новинске ступце пунили смо из добро познатог разлога, а то је сукоб са Фудбалским савезом Републике Српске и људима који га воде.

Потпуно смо сигурни да је кривац управо на адреси у Бањалуци и да ниједним гестом нисмо условили такву ситуацију између два првенства. Сада, након година љубави и огромних улагања, одустајемо. Не желимо бити дио оваквог система и нећемо играти првенство које води тренутна постава људи. Фудбалски савез је у овом моменту, нажалост, оличење свих лоших ствари које смо прошле године осјетили на својој кожи - пише, између осталог, у саопштењу Слоге.

Са друге стране, из Фудбалског савеза Републике Српске истичу да они још немају никакву званично обавјештење, али да се десило оно чега су се прибојавали и због чега су љетос од челника Слоге тражили финансијску гаранцију од 100.000 марака да ће започети, али и завршити, прволигашко такмичење.

- У Савез још није дошло било какво званично обавјештење о евентуалном иступању Слоге из такмичења. Без обзира на то сада су се показале као тачне најаве да ће се управо овако нешто и десити. Иницирали смо састанак са представницима Слоге, понудили им финансијску и сваку другу врсту помоћи, а све с циљем да буду превазиђени проблеми и да клуб настави са такмичењем. Међутим, они су тврдили да немају никаквих проблема, а на крају се десило баш оно што смо и претпоставили и зашто смо уопште од њих и тражили гаранцију да ће и започети и завршити такмичење - истакао је генерални секретар ФСРС Горан Ћејић.

Ако ова најава добије своју званичну потврду, Прва лига Републике Српске ће бити настављена са девет екипа.

- Уколико су заиста иступили из лиге, будући да су одиграна свега четири кола, клуб ће бити обрисан из такмичења, као и сви његови постигнути резултати, а наредне утакмице неће бити регистроване службеним резултатом 3:0. Истовремено, биће покренут и дисциплински поступак према којем је за клуб који овако иступи из лиге предвиђено избацивање у најнижи ранг такмичења, те као додатна казна и одузимање неколико бодова - појаснио је први оперативац савеза.

 

Случај “Леканић”

У саопштењу ФК Слога наведено је и поништавање уговора према којем је Борац морао да плати обештећење за трансфер Немање Леканића.

- Уговор којим је на рачун нашег клуба требало да буде уплаћен новац за трансфер Немање Леканића у Борац (20.000 КМ) такође је изигран и стављен ван снаге одлуком ФСРС. И у том случају су нам показали на који начин функционише, како су сами назвали, једно “озбиљно и добро вођено првенство” - пише у саопштењу Слоге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана