Vicešampion Srpske istupa iz Prve lige: Ne želimo biti dio korumpiranog sistema

Siniša Kotaraš
Vicešampion Srpske istupa iz Prve lige: Ne želimo biti dio korumpiranog sistema

Bijeljina - Ono što se posljednjih nekoliko sedmica naslućivalo sada je dobilo i svoju potvrdu.

Aktuelni vicešampion Prve lige Republike Srpske Sloga iz Gornjeg Crnjelova izdao je saopštenje u kojem ističe da je donio odluku o istupanju iz takmičenja Prve lige RS.U opširnom saopštenju navedeno je nekoliko razloga koji su doveli do ovakvog postupka, a kao krivac je označen Fudbalski savez Republike Srpske.

- Šest godina je fudbalski klub Sloga, na čelu sa predsjednikom Zlatkom Krbanjevićem, bio sinonim za zdravu sportsku sredinu i mjesto okupljanja velikog broja mladih ljudi i njihovih porodica. Stvorili smo im jedan ambijent u kojem su mogli da iskažu sav svoj potencijal i da uživaju u onome što najbolje znaju da rade. Nažalost, u posljednjih par mjeseci novinske stupce punili smo iz dobro poznatog razloga, a to je sukob sa Fudbalskim savezom Republike Srpske i ljudima koji ga vode.

Potpuno smo sigurni da je krivac upravo na adresi u Banjaluci i da nijednim gestom nismo uslovili takvu situaciju između dva prvenstva. Sada, nakon godina ljubavi i ogromnih ulaganja, odustajemo. Ne želimo biti dio ovakvog sistema i nećemo igrati prvenstvo koje vodi trenutna postava ljudi. Fudbalski savez je u ovom momentu, nažalost, oličenje svih loših stvari koje smo prošle godine osjetili na svojoj koži - piše, između ostalog, u saopštenju Sloge.

Sa druge strane, iz Fudbalskog saveza Republike Srpske ističu da oni još nemaju nikakvu zvanično obavještenje, ali da se desilo ono čega su se pribojavali i zbog čega su ljetos od čelnika Sloge tražili finansijsku garanciju od 100.000 maraka da će započeti, ali i završiti, prvoligaško takmičenje.

- U Savez još nije došlo bilo kakvo zvanično obavještenje o eventualnom istupanju Sloge iz takmičenja. Bez obzira na to sada su se pokazale kao tačne najave da će se upravo ovako nešto i desiti. Inicirali smo sastanak sa predstavnicima Sloge, ponudili im finansijsku i svaku drugu vrstu pomoći, a sve s ciljem da budu prevaziđeni problemi i da klub nastavi sa takmičenjem. Međutim, oni su tvrdili da nemaju nikakvih problema, a na kraju se desilo baš ono što smo i pretpostavili i zašto smo uopšte od njih i tražili garanciju da će i započeti i završiti takmičenje - istakao je generalni sekretar FSRS Goran Ćejić.

Ako ova najava dobije svoju zvaničnu potvrdu, Prva liga Republike Srpske će biti nastavljena sa devet ekipa.

- Ukoliko su zaista istupili iz lige, budući da su odigrana svega četiri kola, klub će biti obrisan iz takmičenja, kao i svi njegovi postignuti rezultati, a naredne utakmice neće biti registrovane službenim rezultatom 3:0. Istovremeno, biće pokrenut i disciplinski postupak prema kojem je za klub koji ovako istupi iz lige predviđeno izbacivanje u najniži rang takmičenja, te kao dodatna kazna i oduzimanje nekoliko bodova - pojasnio je prvi operativac saveza.

 

Slučaj “Lekanić”

U saopštenju FK Sloga navedeno je i poništavanje ugovora prema kojem je Borac morao da plati obeštećenje za transfer Nemanje Lekanića.

- Ugovor kojim je na račun našeg kluba trebalo da bude uplaćen novac za transfer Nemanje Lekanića u Borac (20.000 KM) takođe je izigran i stavljen van snage odlukom FSRS. I u tom slučaju su nam pokazali na koji način funkcioniše, kako su sami nazvali, jedno “ozbiljno i dobro vođeno prvenstvo” - piše u saopštenju Sloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana