Трка “Београд-Бањалука” стартује 19. априла у Београду

Srna
Трка “Београд-Бањалука” стартује 19. априла у Београду

КОЗАРСКА ДУБИЦА- Директор бициклистичке трке "Београд-Бањалука" Владимир Куваља рекао је данас да ће се трка у четири етапе возити од 19. до 22. априла, те да ће учествовати такмичари из више од 30 земаља.

"Поносни смо на то јер нам и ове године долази велики број екипа. У року од 24 сата попуњена је листа учесника и то је у ствари величина ове трке, јер такмичари долазе из више од 30 земаља. Трка наставља свој тренд када је у питању квалитет", рекао је Куваља.

Он је нагласио да бициклистичка трка "Београд-Бањалука" спада у 100 највећих трка на свијету свих времена по организацији, а бодују се и домаћинства градова и медији који прате трку.

"Долази нам три екипе из Италије, затим Бардијани, Коратек, Астана из Казахстана и многи други тимови који ће упознати Републике Српску и надам се понијети лијепе утиске из наше земље", рекао је Куваља на конференцији за новинаре у Козарској Дубици.

Куваља је истакао су одржавање тог догађаја подржали и предсједник Републике Српске и Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и Србије.

"Трка ће у првој етапи прећи преко граничног прелаза између Србије и Републике Српске без заустављања и то је оно што у ствари чини ову трку неизбрисивом када су у питању паралелне специјалне везе Републике Српске и Србије", истакао је Куваља.

Трка стартује у Београду 19. априла и има четири етапе, а завршна етапа стартује у Новом Граду, преко Костајнице, Козарске Дубице и Градишке до Бањалуке 22. априла и дуга је око 160 километара.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић истакао је да треба више говорити о значају бициклизма у Републици Српској и развијању Бициклистичког савеза Републике Српске.

"То је спорт који је јако популаран у посљедње вријеме и пропагира, не само здрав живот, већ и друге активности које иду уз спорт, укључујући и промоцију градова и туристичке потенцијале средина кроз које трка пролази", рекао је Рељић.

Он је додао да је постигнут договор да у Козарској Дубици сљедеће године буде стартна позиција једне етапе и истакао значај туристичке и медијске промоције града, те повољан економски аспект тог догађаја.

Начелник општине Костајница Никола Јањетовић захвалио је организаторима трке која ће Костајницу представити у позитивној и здравој атмосфери.

Рељић и Јањетовић истакли су да ће трка дати и подршку напорима локалних заједница у сливу ријеке Уне да се спријечи намјера Хрватске да на самој граници са БиХ складишти радиоактивни отпад.

Шеф кабинета градоначелника Приједора Данијела Додош рекла је да је у Приједору циљ треће етапе, која се вози из Добоја, а да ће град спремно дочекати бициклисте 21. априла.

"Ово је заиста престижна манифестација и част је бити дио манифестације која промовише бициклизам, спорт, туристичке потенцијале свих градова и општина које учествују у бициклистичком каравану. Очекујемо спектакл и одличан бициклистички маратон", рекла је Додошева.

Директор хотела "Цептер" у Козарској Дубици Петар Бијелић рекао је да ће му бити част да угости најбоље спортисте свијета и нагласио да је компанија "Цептер Интернешнел" увијек подржавала организацију бициклистичке трке "Београд-Бањалука".

Бициклистичка трка "Београд-Бањалука" већ низ година налази се у календару Свјетске бициклистичке уније, а то је и највећи спортски догађај који заједнички организују Србија и Република Српска.

Трка се одржава 17. пут, и ове године имаће четири етапе. Прва се вози од Београда до Бијељине 19. априла, друга од Бијељине до Власенице 20. априла, трећа из Добоја до Приједора 21. априла, четврта од Новог Града преко Костајнице, Козарске Дубице и Градишке до Бањалуке 22. априла. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана