Trka “Beograd-Banjaluka” startuje 19. aprila u Beogradu

Srna
Trka “Beograd-Banjaluka” startuje 19. aprila u Beogradu

KOZARSKA DUBICA- Direktor biciklističke trke "Beograd-Banjaluka" Vladimir Kuvalja rekao je danas da će se trka u četiri etape voziti od 19. do 22. aprila, te da će učestvovati takmičari iz više od 30 zemalja.

"Ponosni smo na to jer nam i ove godine dolazi veliki broj ekipa. U roku od 24 sata popunjena je lista učesnika i to je u stvari veličina ove trke, jer takmičari dolaze iz više od 30 zemalja. Trka nastavlja svoj trend kada je u pitanju kvalitet", rekao je Kuvalja.

On je naglasio da biciklistička trka "Beograd-Banjaluka" spada u 100 najvećih trka na svijetu svih vremena po organizaciji, a boduju se i domaćinstva gradova i mediji koji prate trku.

"Dolazi nam tri ekipe iz Italije, zatim Bardijani, Koratek, Astana iz Kazahstana i mnogi drugi timovi koji će upoznati Republike Srpsku i nadam se ponijeti lijepe utiske iz naše zemlje", rekao je Kuvalja na konferenciji za novinare u Kozarskoj Dubici.

Kuvalja je istakao su održavanje tog događaja podržali i predsjednik Republike Srpske i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Srbije.

"Trka će u prvoj etapi preći preko graničnog prelaza između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja i to je ono što u stvari čini ovu trku neizbrisivom kada su u pitanju paralelne specijalne veze Republike Srpske i Srbije", istakao je Kuvalja.

Trka startuje u Beogradu 19. aprila i ima četiri etape, a završna etapa startuje u Novom Gradu, preko Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške do Banjaluke 22. aprila i duga je oko 160 kilometara.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić istakao je da treba više govoriti o značaju biciklizma u Republici Srpskoj i razvijanju Biciklističkog saveza Republike Srpske.

"To je sport koji je jako popularan u posljednje vrijeme i propagira, ne samo zdrav život, već i druge aktivnosti koje idu uz sport, uključujući i promociju gradova i turističke potencijale sredina kroz koje trka prolazi", rekao je Reljić.

On je dodao da je postignut dogovor da u Kozarskoj Dubici sljedeće godine bude startna pozicija jedne etape i istakao značaj turističke i medijske promocije grada, te povoljan ekonomski aspekt tog događaja.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović zahvalio je organizatorima trke koja će Kostajnicu predstaviti u pozitivnoj i zdravoj atmosferi.

Reljić i Janjetović istakli su da će trka dati i podršku naporima lokalnih zajednica u slivu rijeke Une da se spriječi namjera Hrvatske da na samoj granici sa BiH skladišti radioaktivni otpad.

Šef kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš rekla je da je u Prijedoru cilj treće etape, koja se vozi iz Doboja, a da će grad spremno dočekati bicikliste 21. aprila.

"Ovo je zaista prestižna manifestacija i čast je biti dio manifestacije koja promoviše biciklizam, sport, turističke potencijale svih gradova i opština koje učestvuju u biciklističkom karavanu. Očekujemo spektakl i odličan biciklistički maraton", rekla je Dodoševa.

Direktor hotela "Cepter" u Kozarskoj Dubici Petar Bijelić rekao je da će mu biti čast da ugosti najbolje sportiste svijeta i naglasio da je kompanija "Cepter Internešnel" uvijek podržavala organizaciju biciklističke trke "Beograd-Banjaluka".

Biciklistička trka "Beograd-Banjaluka" već niz godina nalazi se u kalendaru Svjetske biciklističke unije, a to je i najveći sportski događaj koji zajednički organizuju Srbija i Republika Srpska.

Trka se održava 17. put, i ove godine imaće četiri etape. Prva se vozi od Beograda do Bijeljine 19. aprila, druga od Bijeljine do Vlasenice 20. aprila, treća iz Doboja do Prijedora 21. aprila, četvrta od Novog Grada preko Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške do Banjaluke 22. aprila. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana