Трећа етапа трке "Београд - Бањалука": Припрема за "пакао"

Дејан Кондић
Трећа етапа трке "Београд - Бањалука": Припрема за "пакао"

БАЊАЛУКА - Када у петак, 19. априла, тачно у подне крену ка Власеници на рути дугој 145 километара, бициклисти ће се фактички спремати за оно што их очекује дан послије, односно једну од најизазовнијих стаза на свијету, од Вишеграда до Јахорине.

Претпоставка је да до Зворника нико од њих 175 неће отпасти, мада је могуће. Етапа према Власеници јесте краљевска, пуна изазова, али ове године је по тежини на другом мјесту. Након што напусте град на Дрини, чланови каравана проћи ће кроз Братунац, који је ове године на рути као пролазни циљ, исто као и Шековићи. Међутим, прије уласка у Шековиће још једном се враћају за Зворник, одакле ће преко Папраће (брдски циљ) и поменутих Шековића пут Власенице, гдје се на циљу, као и сваке године, очекује спектакл.

Околина Власенице је по свим познатим изворима била стално насељена од праисторије до данашњих дана. Локалитети пад називом Црквина налазе се у селима Вукшићи и Горњи Залуковик. У Цикотама, на десној обали Дрињаче према Власеници, на једном мањем вису званом Рудишта виде се трагови рударског насеља, а недалеко одатле на Варошишту и Ханишту остаци старих насеља. У вријеме босанске самосталности подручје данашње Власенице улазило је у састав средњовјековне жупе Бирач, о којој се први писани трагови налазе 1244. године и данас се чувају у дубровачкој библиотеци.

A map of a roadDescription automatically generated

Овај крај је у то вријеме био углавном у посједу феудалних породица Павловић, Динчић, Златносевић и Орловић које су у близини Власенице имале своја утврђења и замкове. Под османлијску власт Бирач је потпао средином ХВ вијека (1463), када се већ јавља насеље Власеница, али под именом Бирач које ће се задржати до краја ХВИИИ вијека. О настанку данашњег имена Власеница постоји више прича и објашњења од којих су најприхваћенија сљедећа два:

- насеље је име добило по трави власуљи која расте у овом крају,

- Власеница је име добила по првим становницима тог подручја Власима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана