Treća etapa trke "Beograd - Banjaluka": Priprema za "pakao"

Dejan Kondić
Treća etapa trke "Beograd - Banjaluka": Priprema za "pakao"

BANjALUKA - Kada u petak, 19. aprila, tačno u podne krenu ka Vlasenici na ruti dugoj 145 kilometara, biciklisti će se faktički spremati za ono što ih očekuje dan poslije, odnosno jednu od najizazovnijih staza na svijetu, od Višegrada do Jahorine.

Pretpostavka je da do Zvornika niko od njih 175 neće otpasti, mada je moguće. Etapa prema Vlasenici jeste kraljevska, puna izazova, ali ove godine je po težini na drugom mjestu. Nakon što napuste grad na Drini, članovi karavana proći će kroz Bratunac, koji je ove godine na ruti kao prolazni cilj, isto kao i Šekovići. Međutim, prije ulaska u Šekoviće još jednom se vraćaju za Zvornik, odakle će preko Papraće (brdski cilj) i pomenutih Šekovića put Vlasenice, gdje se na cilju, kao i svake godine, očekuje spektakl.

Okolina Vlasenice je po svim poznatim izvorima bila stalno naseljena od praistorije do današnjih dana. Lokaliteti pad nazivom Crkvina nalaze se u selima Vukšići i Gornji Zalukovik. U Cikotama, na desnoj obali Drinjače prema Vlasenici, na jednom manjem visu zvanom Rudišta vide se tragovi rudarskog naselja, a nedaleko odatle na Varošištu i Haništu ostaci starih naselja. U vrijeme bosanske samostalnosti područje današnje Vlasenice ulazilo je u sastav srednjovjekovne župe Birač, o kojoj se prvi pisani tragovi nalaze 1244. godine i danas se čuvaju u dubrovačkoj biblioteci.

A map of a roadDescription automatically generated

Ovaj kraj je u to vrijeme bio uglavnom u posjedu feudalnih porodica Pavlović, Dinčić, Zlatnosević i Orlović koje su u blizini Vlasenice imale svoja utvrđenja i zamkove. Pod osmanlijsku vlast Birač je potpao sredinom HV vijeka (1463), kada se već javlja naselje Vlasenica, ali pod imenom Birač koje će se zadržati do kraja HVIII vijeka. O nastanku današnjeg imena Vlasenica postoji više priča i objašnjenja od kojih su najprihvaćenija sljedeća dva:

- naselje je ime dobilo po travi vlasulji koja raste u ovom kraju,

- Vlasenica je ime dobila po prvim stanovnicima tog područja Vlasima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana