Степанова: Нећу да испуњавам никакве услове МОК-а

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА- Вероника Степанова /22/, олимпијска шампионка у скијашком трчању, одбија да испуни услове које пред руске спортисте поставља Међународни олимпијски комитет /МОК/ и по цијену неучествовања на такмичењима.

МОК је свим спортским организацијама препоручио да врате руске и бјелоруске спортисте, али је дао услове које ти спортисти морају да испуне.

Тако руски и бјелоруски спортисти не могу да наступају под симболима своје земље плус морају да се ограде од ситуације у Украјини.

Степанова, која је на олимпијади у Пекингу освојила златну медаљу у ски трчању у штафети четири пута пет километара, поручила је да неће дозволити било каквој међународној комисији да испитује њене ставове и увјерења и да онда одлучи да ли ће је примити на такмичење или неће.

"У том случају се сами такмичите. И могу да поновим само оно што сам говорила цијеле године - превазићи ћемо све потешкоће", наводи Степанова, а преносе руски медији.

Истовремено, Артур Далалојан, олимпијски шампион у спортској гимнастици, поручује да неће напустити "Динамо" из Москве, који важи за полицијски клуб, иако би то могло да га спријечи да учествује на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

МОК је препоручио да се спортисти из Русије и Белорусије врате на међународна такмичења, али да то не важи за оне који су на било који начин повезани са ситуацијом у Украјини или су припадници војске.

"Ништа ми ту није јасно, јер су у нашој земљи сви обавезни да служе војску, тако да смо сви на неки начин повезани са безбједносним структурама.

Ја сам од детињства члан Динама из Москве и немам намјеру да било шта мијењам", изјавио је Далалојан, власник екипног злата са Русијом на Играма у Токију 2021. године.

Рус сматра да одлука Међународног олимпијског комитета, у суштини, неће промијенити ништа у статусу руских спортиста, који су суспендовани са свих такмичења још од фебруара прошле године.

"Они само желе да наруше наше јединство и поремете систем. Међутим, убијеђен сам да неће успјети у томе", наводи Далалојан, који у Русији има надимак "Краљ Артур".

Осим олимпијског злата, Далалојан има и три свјетске титуле. У Дохи је 2018. године био најбољи у вишебоју и у партеру, док је тимско злато освојио у Штутгарту 2019. године.

С друге стране, Украјина и још неке земље траже да се Русима забрани наступ на такмичењима и то без икаквих услова на основу којих би, ипак, могли на учествују.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана