Stepanova: Neću da ispunjavam nikakve uslove MOK-a

Srna
Foto: Agencije

BIJELjINA- Veronika Stepanova /22/, olimpijska šampionka u skijaškom trčanju, odbija da ispuni uslove koje pred ruske sportiste postavlja Međunarodni olimpijski komitet /MOK/ i po cijenu neučestvovanja na takmičenjima.

MOK je svim sportskim organizacijama preporučio da vrate ruske i bjeloruske sportiste, ali je dao uslove koje ti sportisti moraju da ispune.

Tako ruski i bjeloruski sportisti ne mogu da nastupaju pod simbolima svoje zemlje plus moraju da se ograde od situacije u Ukrajini.

Stepanova, koja je na olimpijadi u Pekingu osvojila zlatnu medalju u ski trčanju u štafeti četiri puta pet kilometara, poručila je da neće dozvoliti bilo kakvoj međunarodnoj komisiji da ispituje njene stavove i uvjerenja i da onda odluči da li će je primiti na takmičenje ili neće.

"U tom slučaju se sami takmičite. I mogu da ponovim samo ono što sam govorila cijele godine - prevazići ćemo sve poteškoće", navodi Stepanova, a prenose ruski mediji.

Istovremeno, Artur Dalalojan, olimpijski šampion u sportskoj gimnastici, poručuje da neće napustiti "Dinamo" iz Moskve, koji važi za policijski klub, iako bi to moglo da ga spriječi da učestvuje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

MOK je preporučio da se sportisti iz Rusije i Belorusije vrate na međunarodna takmičenja, ali da to ne važi za one koji su na bilo koji način povezani sa situacijom u Ukrajini ili su pripadnici vojske.

"Ništa mi tu nije jasno, jer su u našoj zemlji svi obavezni da služe vojsku, tako da smo svi na neki način povezani sa bezbjednosnim strukturama.

Ja sam od detinjstva član Dinama iz Moskve i nemam namjeru da bilo šta mijenjam", izjavio je Dalalojan, vlasnik ekipnog zlata sa Rusijom na Igrama u Tokiju 2021. godine.

Rus smatra da odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta, u suštini, neće promijeniti ništa u statusu ruskih sportista, koji su suspendovani sa svih takmičenja još od februara prošle godine.

"Oni samo žele da naruše naše jedinstvo i poremete sistem. Međutim, ubijeđen sam da neće uspjeti u tome", navodi Dalalojan, koji u Rusiji ima nadimak "Kralj Artur".

Osim olimpijskog zlata, Dalalojan ima i tri svjetske titule. U Dohi je 2018. godine bio najbolji u višeboju i u parteru, dok je timsko zlato osvojio u Štutgartu 2019. godine.

S druge strane, Ukrajina i još neke zemlje traže da se Rusima zabrani nastup na takmičenjima i to bez ikakvih uslova na osnovu kojih bi, ipak, mogli na učestvuju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana