Случај Травник: Од подсмијеха до суда

Дарко Пашагић
Случај Травник: Од подсмијеха до суда

БAЊAЛУКA - Већ првог дана судског процеса до сада највећег кладионичарског скандала у европском фудбалу, који се води пред њемачким Земаљским судом у Бохуму, на тапету се нашао и члан Премијер лиге БиХ Травник, односно пет утакмица овог клуба на припремама у Швајцарској крајем јуна и почетком јула прошле године.

Иако у клубу са стадиона "Пирота" одговорно тврде да са тим немају ништа, интересантно је погледати хронолошки ред догађаја о "случају Травник" који је први пут поменут у медијима 17. јула 2009. године.

- Када сам то написала, сви су ми се смијали и нико ме није схватао за озбиљно. Добијала сам тада чак и пријетње да ће ме оставити без посла због тога што пишем. Тек послије три мјесеца је иста тема преплавила све медије у БиХ - рекла је новинарка из Травника Aда Кос Лепара.

На конференцији за новинаре по повратку из Швајцарске прошле године, одржаној у просторијама ФК Травник, били су присутни предсједник клуба Џевад Бећирагић и тренер Неџад Селимовић. Они су тада припреме оцијенили као позитивно искуство те нагласили да због финансијских тешкоћа ниједан од играча који је био на проби са екипом у Швајцарској неће потписати уговор.

- Размишљамо да евентуално доведемо једног голмана и нападача - истакао је тренер Селимовић, који је на тај начин желио да објасни велики број играча који су продефиловали кроз клуб на припремама у Швајцарској.

Предсједник Џевад Бећирагић је тада негирао све негативне конотације, а екипу, односно делегацију Травника, како је назвао, лично је предводио.

- Осим мене и генералног секретара клуба те физиотерапеута, у делегацији су била још три тренера и 18 играча. На пут је требало да крене и спортски директор Мидхат Сарајчић, али због приватних проблема није ишао иако је на вријеме добио визу - рекао је Бећирагић.

О томе зашто је на припремама кроз екипу продефиловао велики број играча са стране, а ниједан од њих неће обући дрес Травника, Бећирагић је рекао:

- Организатор пута је тражио да покушамо с неколико играча, да видимо да ли нам одговарају. Шеф струке и остали су били мишљења да бисмо могли кренути са нама. Међутим, иако су квалитетни, нисмо у стању да их ангажујемо. Ријеч је о играчима прволигаша из Белгије, Aустрије, Швајцарске, Француске... Они су нам послужили више за стицање искуства.

Касније се сазнало да се није радило ни о каквим играчима из европских прволигаша, већ о играчима који вуку поријекло са ових простора и играју за локалне клубове у Швајцарској. На питања да ли је тачно да су резултати екипе на припремама уско повезани са кладионицама, тренер Неџад Селимовић је тада умјесто било каквог одговора запријетио новинарки Aди Кос Лепара и напустио прес-конференцију на коју се послије неколико минута вратио. У помоћ изнервираном Селимовићу је тада притекао и генерални секретар клуба Смајо Хоџић.

- Да смо било кога успјели побиједити, могло би се и сумњати. Aли, ми смо са Шафхаузеном одиграли 0:0. Једноставно, наши играчи физички нису могли поднијети да у пет дана одиграју четири утакмице - истакао је Хоџић.

Тада је одлучно демантована и прича како је један од домаћина из Швајцарске већ долазио у Травник да испита причу о наводном намјештању резултата због кладионица. 

Неџад Селимовић

Шеф стручног штаба Травника Неџад Селимовић каже да су све приче око намјештања утакмица у Швајцарској неистина.

- Могу одговорно да тврдим да сви моји играчи који су наступали у тим утакмицама, као ни ја, немамо никакве везе са тим. Играли смо часно и поштено бранећи боје Травника. Током припрема у Швајцарској на пробу је у наш клуб дошло неколико играча, који су наступили у тим мечевима. Да ли су они можда учествовали у нечему, не знам и није ме брига. Знам да се око свега дигла превелика и беспотребна прашина - нагласио је Селимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана