Slučaj Travnik: Od podsmijeha do suda

Darko Pašagić
Slučaj Travnik: Od podsmijeha do suda

BANjALUKA - Već prvog dana sudskog procesa do sada najvećeg kladioničarskog skandala u evropskom fudbalu, koji se vodi pred njemačkim Zemaljskim sudom u Bohumu, na tapetu se našao i član Premijer lige BiH Travnik, odnosno pet utakmica ovog kluba na pripremama u Švajcarskoj krajem juna i početkom jula prošle godine.

Iako u klubu sa stadiona "Pirota" odgovorno tvrde da sa tim nemaju ništa, interesantno je pogledati hronološki red događaja o "slučaju Travnik" koji je prvi put pomenut u medijima 17. jula 2009. godine.

- Kada sam to napisala, svi su mi se smijali i niko me nije shvatao za ozbiljno. Dobijala sam tada čak i prijetnje da će me ostaviti bez posla zbog toga što pišem. Tek poslije tri mjeseca je ista tema preplavila sve medije u BiH - rekla je novinarka iz Travnika Ada Kos Lepara.

Na konferenciji za novinare po povratku iz Švajcarske prošle godine, održanoj u prostorijama FK Travnik, bili su prisutni predsjednik kluba Dževad Bećiragić i trener Nedžad Selimović. Oni su tada pripreme ocijenili kao pozitivno iskustvo te naglasili da zbog finansijskih teškoća nijedan od igrača koji je bio na probi sa ekipom u Švajcarskoj neće potpisati ugovor.

- Razmišljamo da eventualno dovedemo jednog golmana i napadača - istakao je trener Selimović, koji je na taj način želio da objasni veliki broj igrača koji su prodefilovali kroz klub na pripremama u Švajcarskoj.

Predsjednik Dževad Bećiragić je tada negirao sve negativne konotacije, a ekipu, odnosno delegaciju Travnika, kako je nazvao, lično je predvodio.

- Osim mene i generalnog sekretara kluba te fizioterapeuta, u delegaciji su bila još tri trenera i 18 igrača. Na put je trebalo da krene i sportski direktor Midhat Sarajčić, ali zbog privatnih problema nije išao iako je na vrijeme dobio vizu - rekao je Bećiragić.

O tome zašto je na pripremama kroz ekipu prodefilovao veliki broj igrača sa strane, a nijedan od njih neće obući dres Travnika, Bećiragić je rekao:

- Organizator puta je tražio da pokušamo s nekoliko igrača, da vidimo da li nam odgovaraju. Šef struke i ostali su bili mišljenja da bismo mogli krenuti sa nama. Međutim, iako su kvalitetni, nismo u stanju da ih angažujemo. Riječ je o igračima prvoligaša iz Belgije, Austrije, Švajcarske, Francuske... Oni su nam poslužili više za sticanje iskustva.

Kasnije se saznalo da se nije radilo ni o kakvim igračima iz evropskih prvoligaša, već o igračima koji vuku porijeklo sa ovih prostora i igraju za lokalne klubove u Švajcarskoj. Na pitanja da li je tačno da su rezultati ekipe na pripremama usko povezani sa kladionicama, trener Nedžad Selimović je tada umjesto bilo kakvog odgovora zaprijetio novinarki Adi Kos Lepara i napustio pres-konferenciju na koju se poslije nekoliko minuta vratio. U pomoć iznerviranom Selimoviću je tada pritekao i generalni sekretar kluba Smajo Hodžić.

- Da smo bilo koga uspjeli pobijediti, moglo bi se i sumnjati. Ali, mi smo sa Šafhauzenom odigrali 0:0. Jednostavno, naši igrači fizički nisu mogli podnijeti da u pet dana odigraju četiri utakmice - istakao je Hodžić.

Tada je odlučno demantovana i priča kako je jedan od domaćina iz Švajcarske već dolazio u Travnik da ispita priču o navodnom namještanju rezultata zbog kladionica. 

Nedžad Selimović

Šef stručnog štaba Travnika Nedžad Selimović kaže da su sve priče oko namještanja utakmica u Švajcarskoj neistina.

- Mogu odgovorno da tvrdim da svi moji igrači koji su nastupali u tim utakmicama, kao ni ja, nemamo nikakve veze sa tim. Igrali smo časno i pošteno braneći boje Travnika. Tokom priprema u Švajcarskoj na probu je u naš klub došlo nekoliko igrača, koji su nastupili u tim mečevima. Da li su oni možda učestvovali u nečemu, ne znam i nije me briga. Znam da se oko svega digla prevelika i bespotrebna prašina - naglasio je Selimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana