Сjеверна Кореја извела симулацију нуклеарног контранапада, вјежбе надгледали Ким и ћерка

Танјуг
Сjеверна Кореја извела симулацију нуклеарног контранапада, вјежбе надгледали Ким и ћерка

ПЈОНГЈАНГ- Војска Сјеверне Кореје извела је нуклеарне војне вјежбе којима се симулира нуклеарни контранапад на САД и Јужну Кореју, а вјежбе је надгледао сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун, као и његова ћерка, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да су вјежбе укључивале лансирање пројектила кратког домета, али да је необично то што је једна од ракета испаљена из закопаног силоса, што може да помогне у повећању брзине и стабилности у будућим тестовима интерконтиненталних балистичких ракета (ИЦБМ).

Севернокорејска државна агенција КЦНА пренијела је да су вјежбе осмишљене тако да појачају ''способност одвраћања од рата и нуклеарног противнапада'', уз тврдњу да Вашингтон и Сеул чине ''експлицитан покушај покретања рата'' против Сјеверне Кореје.

-Вјежба је имала за циљ да покаже нашу чврсту вољу да дамо стварни ратни одговор и пошаљемо упозорење непријатељу који проширује своје агресивне ратне вјежбе - преноси КЦНА.

Агенција додаје да је током вјежби балистичка ракета опремљена лажном нуклеарном бојевом главом прелетјела 800 километара прије него што је погодила мету према сценарију тактичког нуклеарног напада.

Сјевернокорејски предсједник Ким Џонг Ун је рекао да су вјежбе унаприједиле ратне способности војске те земље и позвао војску да буде спремна за сваки ''непосредан и надмоћан нуклеарни противнапад у било ком тренутку''.

-Садашња ситуација, у којој непријатељи постају све изражајнији у својим потезима за агресију на Демократску Народну Репубилку Кореју, хитно захтијева од нас да експоненцијално појачамо одвраћање од нуклеарног рата - рекао је он.

Раније овог мејсеца Јужна Кореја и САД извршиле су заједничке ваздушне и морске војне вјежбе у којима су учествовали и амерички бомбардери Б-1, а прошлог мјесеца одржале су вјежбе које симулирају нуклеарни напад Сјеверне Кореје.

КЦНА преноси да се више од 1,4 милиона држављана Сјеверне Кореје добровољно пријавило да се придружи војсци или да се поново пријави у војску у случају да је потребно да се бори против Сеула и Вашингтона, након што је претходно јављено да је ријеч о 800.000 добровољаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана