Sjeverna Koreja izvela simulaciju nuklearnog kontranapada, vježbe nadgledali Kim i ćerka

Tanjug
Sjeverna Koreja izvela simulaciju nuklearnog kontranapada, vježbe nadgledali Kim i ćerka

PJONGJANG- Vojska Sjeverne Koreje izvela je nuklearne vojne vježbe kojima se simulira nuklearni kontranapad na SAD i Južnu Koreju, a vježbe je nadgledao sjevernokorejski lider Kim Džong Un, kao i njegova ćerka, prenosi Rojters.

Agencija navodi da su vježbe uključivale lansiranje projektila kratkog dometa, ali da je neobično to što je jedna od raketa ispaljena iz zakopanog silosa, što može da pomogne u povećanju brzine i stabilnosti u budućim testovima interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Severnokorejska državna agencija KCNA prenijela je da su vježbe osmišljene tako da pojačaju ''sposobnost odvraćanja od rata i nuklearnog protivnapada'', uz tvrdnju da Vašington i Seul čine ''eksplicitan pokušaj pokretanja rata'' protiv Sjeverne Koreje.

-Vježba je imala za cilj da pokaže našu čvrstu volju da damo stvarni ratni odgovor i pošaljemo upozorenje neprijatelju koji proširuje svoje agresivne ratne vježbe - prenosi KCNA.

Agencija dodaje da je tokom vježbi balistička raketa opremljena lažnom nuklearnom bojevom glavom preletjela 800 kilometara prije nego što je pogodila metu prema scenariju taktičkog nuklearnog napada.

Sjevernokorejski predsjednik Kim Džong Un je rekao da su vježbe unaprijedile ratne sposobnosti vojske te zemlje i pozvao vojsku da bude spremna za svaki ''neposredan i nadmoćan nuklearni protivnapad u bilo kom trenutku''.

-Sadašnja situacija, u kojoj neprijatelji postaju sve izražajniji u svojim potezima za agresiju na Demokratsku Narodnu Repubilku Koreju, hitno zahtijeva od nas da eksponencijalno pojačamo odvraćanje od nuklearnog rata - rekao je on.

Ranije ovog mejseca Južna Koreja i SAD izvršile su zajedničke vazdušne i morske vojne vježbe u kojima su učestvovali i američki bombarderi B-1, a prošlog mjeseca održale su vježbe koje simuliraju nuklearni napad Sjeverne Koreje.

KCNA prenosi da se više od 1,4 miliona državljana Sjeverne Koreje dobrovoljno prijavilo da se pridruži vojsci ili da se ponovo prijavi u vojsku u slučaju da je potrebno da se bori protiv Seula i Vašingtona, nakon što je prethodno javljeno da je riječ o 800.000 dobrovoljaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana