Рукометни клубови у БиХ још званично не знају датум почетка лиге: Тренери нису мађионичари

Дарко Драгичевић
Рукометни клубови у БиХ још званично не знају датум почетка лиге: Тренери нису мађионичари

БАЊАЛУКА - Сваке године исти проблеми у Рукометном савезу БиХ. Готово по обичају не зна се датум старта такмичења као ни број тимова који ће учествовати у њему.

На највећем губитку су клубови који већ сад тренирају пуна два мјесеца, а званично не знају када ће шампионат да почне. Иако се одлука очекивала на посљедњој сједници Управног одбора РС БиХ до тога није дошло. Незванично из савеза очекују да ће првенство да почне 30. септембра. Предсједник савеза Владимир Бранковић свјестан је проблема.

- Очекујем да се Управни одбор Рукометног савеза БиХ састане у овој седмици и донесе одлуку да првенство почне 30. септембра. Ово се заиста више никад не смије десити. Проблеми су наслијеђени, а сад су на то дошли и притисци са стране. Најжалосније јесте то што клубови испаштају, а они су у овој ситуацији најмање криви. Челници Управног одбора РС БиХ раде све да поправе ситуацију, обезбиједили смо подршку за наше пројекте од стране Европске рукометне федерације и поново успоставили квалитетну сарадњу са кровном организацијом. Уз то смо обезбиједили да савез нормално функционише, да имамо своје канцеларије, дневнице за играче - истакао је Бранковић.

Тренер добојске Слоге Дејан Василић истиче да је немогуће да екипе буду у жељеној форми пред старт такмичења.

- Да смо не знам какви рукометни чаробњаци немогуће је да темпирамо форму екипа, кад не знамо званично када ће шампионат да почне. Већина колега је планирала да ће такмичење почети средином септембра. Сад се сналазимо како знамо и умијемо. Одигравамо пријатељске мечеве али то није то. Настави ­ли се овако плашим се да ће рукомет постати аматерски спорт. Ми смо већ пуна два мјесеца у тренингу, а ако такмичење крене како смо начули крајем септембра онда ћемо два и по мјесеца радити што је превише и ствара само трошкове - рекао је Василић.

С њим се слаже и тренер шампиона Извиђача Тони Чолина.

- Ово је тотални аматеризам да не знамо кад лига почиње. Људи у нормалним земљама знају распоред такмичења годину дана унапријед. Ко ће бити крив кад екипе крену с лошијим резултатима јер су тренери морали неколико пута да мијењају план припрема. Ово је стихија, плашимо се за здравље играча, а ово чиме се ми тренутно бавимо је рекреација - рекао је Тони Чолина.

Херцеговини најтеже

У најтежем положају је рукометни клуб Херцеговина, који још увијек не зна ни у ком рангу такмичења ће играти наредне сезоне. Прва лига Републике Српске је већ почела, а екипа из Невесиња није добила да званично остаје у Лиги БиХ. Спомиње се да би лига требало да почне са 14 клубова, а Херцеговина према најавама треба остати у елити умјесто тима из Српске јер су шампион Младост, Козара и Дервента одбили прелазак у виши ранг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана