Rukometni klubovi u BiH još zvanično ne znaju datum početka lige: Treneri nisu mađioničari

Darko Dragičević
Rukometni klubovi u BiH još zvanično ne znaju datum početka lige: Treneri nisu mađioničari

BANjALUKA - Svake godine isti problemi u Rukometnom savezu BiH. Gotovo po običaju ne zna se datum starta takmičenja kao ni broj timova koji će učestvovati u njemu.

Na najvećem gubitku su klubovi koji već sad treniraju puna dva mjeseca, a zvanično ne znaju kada će šampionat da počne. Iako se odluka očekivala na posljednjoj sjednici Upravnog odbora RS BiH do toga nije došlo. Nezvanično iz saveza očekuju da će prvenstvo da počne 30. septembra. Predsjednik saveza Vladimir Branković svjestan je problema.

- Očekujem da se Upravni odbor Rukometnog saveza BiH sastane u ovoj sedmici i donese odluku da prvenstvo počne 30. septembra. Ovo se zaista više nikad ne smije desiti. Problemi su naslijeđeni, a sad su na to došli i pritisci sa strane. Najžalosnije jeste to što klubovi ispaštaju, a oni su u ovoj situaciji najmanje krivi. Čelnici Upravnog odbora RS BiH rade sve da poprave situaciju, obezbijedili smo podršku za naše projekte od strane Evropske rukometne federacije i ponovo uspostavili kvalitetnu saradnju sa krovnom organizacijom. Uz to smo obezbijedili da savez normalno funkcioniše, da imamo svoje kancelarije, dnevnice za igrače - istakao je Branković.

Trener dobojske Sloge Dejan Vasilić ističe da je nemoguće da ekipe budu u željenoj formi pred start takmičenja.

- Da smo ne znam kakvi rukometni čarobnjaci nemoguće je da tempiramo formu ekipa, kad ne znamo zvanično kada će šampionat da počne. Većina kolega je planirala da će takmičenje početi sredinom septembra. Sad se snalazimo kako znamo i umijemo. Odigravamo prijateljske mečeve ali to nije to. Nastavi ­li se ovako plašim se da će rukomet postati amaterski sport. Mi smo već puna dva mjeseca u treningu, a ako takmičenje krene kako smo načuli krajem septembra onda ćemo dva i po mjeseca raditi što je previše i stvara samo troškove - rekao je Vasilić.

S njim se slaže i trener šampiona Izviđača Toni Čolina.

- Ovo je totalni amaterizam da ne znamo kad liga počinje. Ljudi u normalnim zemljama znaju raspored takmičenja godinu dana unaprijed. Ko će biti kriv kad ekipe krenu s lošijim rezultatima jer su treneri morali nekoliko puta da mijenjaju plan priprema. Ovo je stihija, plašimo se za zdravlje igrača, a ovo čime se mi trenutno bavimo je rekreacija - rekao je Toni Čolina.

Hercegovini najteže

U najtežem položaju je rukometni klub Hercegovina, koji još uvijek ne zna ni u kom rangu takmičenja će igrati naredne sezone. Prva liga Republike Srpske je već počela, a ekipa iz Nevesinja nije dobila da zvanično ostaje u Ligi BiH. Spominje se da bi liga trebalo da počne sa 14 klubova, a Hercegovina prema najavama treba ostati u eliti umjesto tima iz Srpske jer su šampion Mladost, Kozara i Derventa odbili prelazak u viši rang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana