Роберт Левандовски потцијењени краљ шеснаестерца

Душан Репија
Роберт Левандовски потцијењени краљ шеснаестерца

БЕРЛИН - Не постоји играч у 21. вијеку да је постигао више голова, а да је потцијењенији од пољског мајстора шеснаестерца Роберта Левандовског.

Сјајни нападач Бајерна голом против Унион Берлина (2:0) дошао је у петој сезони у низу до најмање 40 голова. Како је до краја Бундеслиге још осам кола, најмање двије утакмице у полуфиналу Купа Њемачке и готово сигурно минимум три у Лиги шампиона, јер је Бајерн декласирао Челзи у првом мечу осмине финала (3:0), у идеалној је прилици да пребаци и цифру од 50 погодака.

Било главом, лијевом или десном ногом, популарни Лева немилосрдно решета мреже ривала већ дуги низ година, али за оне главне индивидуалне награде увијек остане кратких рукава. Када се поведе дебата о томе ко је најбољи фудбалер данашњице обично се круг затвори на четири, пет имена. Лионел Меси и Кристијано Роналдо неизоставни су дио тих прича, а у зависности од укуса учесника најчешће се још помињу Килијан Мпабе и Нејмар. Понеки дефанзивац руку подигне и за Вирџила ван Дајка, док Левандовског нема у тој конкуренцији. А бројке говоре потпуно другачије. Осим двојице суперзвијезда ниједан наведени нема континуитет као момак из Варшаве који је на почетку каријере умало завршио у Црвеној звезди. Ипак, пут га је одвео у Њемачку, а Лева од старта показао да је рођени голгетер.

Четири сјајне сезоне у Борусији са којом је освојио двије титуле и изгубио финале Лиге шампиона управо од Бајерна, те већ шеста у срцу Баварске доводе га на треће мјесто листе стријелаца у посљедњој декади. Од када је у Њемачкој постигао је чак 334 гола, на врху је Меси са 500, а слиједи Роналдо са 475. Сви остали су далеко иза. Али узалуд, јер Левандовски није био миљеник среће у Лиги шампиона коју никада није освојио, док ни његова Пољска, за коју је приде постигао 61 гол није довољно јака да конкурише за завршнице највећих такмичења.

Сигурно је и због тога највише догурао до четвртог мјеста у избору за “Златну лопту” и то 2015. године. Често пута је истицао да му индивидуалне награде и не значе много, али му се једном и отело, па је нагласио да је избор прилично смијешан и то када је 2016. године са Бајерном играо полуфинале Лиге шампиона и био други стријелац такмичења, а у Бундеслиги наравно стигао до круне и титуле краља стријелаца. Са националним тимом је те године играо четвртфинале Европског првенства и испао на пенале од каснијег финалисте Португалије.

Хвата Милера

Иако је показао да пауза на њега није оставила трага, Пољак ће тешко и ове сезоне да стигне Герда Милера који је у сезони 1971/72. постигао 40 голова у првенству. Левандовски је на коти 26 осам кола пред крај шампионата.

- Лева је у топ форми! Поново је био стријелац и сад има још осам мечева да дође до Гердовог рекорда. То неће бити лако, али он има неопходан квалитет. Ако неко може да сруши Милера, то је он - хвали тренер Бајерна Ханс Флик свог голгетера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана