Преминуо Јанез Горишек: Покренуо пројект изградње скакаоница на Игману

ГС
Foto: Vid Ponikvar

Јанез Горишек, словеначки грађевински инжењер, бивши скакач и спортски радник, права легенда Планице, који је изградио аеродром Браћа Горишек, преминуо је у 90. години.

У младости се такмичио и у скијашким скоковима и двапут је био први на Свјетском студентском првенству (1953. и 1957), а учествовао је и на ЗОИ 1956. у Cortini d'Ampezzo.

Дипломирао је на Грађевинском и геодетском факултету Универзитета у Љубљани. У професионалном раду фокусирао се углавном на конструирање скијашких скакаоница и летаоница широм свијета. Његово најпознатије дјело јест Леталница браће Горишек у Планици, коју је конструирао са својим братом Владом, а која је до 2011. била највећа скакаоница на свијету (тада ју је након обнове, у којој је Горишек био један од водећих људи, престигла летаоница Викерсундбаккен у норвешком Викерсунду).

Осим тога, покренуо је и пројект изградње скакаоница на Игману за ЗОИ 1984. у Сарајеву, а 2016. изразио је и спремност да помогне у њиховој обнови након што су значајно оштећене током агресије на Босну и Херцеговину, пише Уна ТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана