Preminuo Janez Gorišek: Pokrenuo projekt izgradnje skakaonica na Igmanu

GS
Foto: Vid Ponikvar

Janez Gorišek, slovenački građevinski inženjer, bivši skakač i sportski radnik, prava legenda Planice, koji je izgradio aerodrom Braća Gorišek, preminuo je u 90. godini.

U mladosti se takmičio i u skijaškim skokovima i dvaput je bio prvi na Svjetskom studentskom prvenstvu (1953. i 1957), a učestvovao je i na ZOI 1956. u Cortini d'Ampezzo.

Diplomirao je na Građevinskom i geodetskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. U profesionalnom radu fokusirao se uglavnom na konstruiranje skijaških skakaonica i letaonica širom svijeta. Njegovo najpoznatije djelo jest Letalnica braće Gorišek u Planici, koju je konstruirao sa svojim bratom Vladom, a koja je do 2011. bila najveća skakaonica na svijetu (tada ju je nakon obnove, u kojoj je Gorišek bio jedan od vodećih ljudi, prestigla letaonica Vikersundbakken u norveškom Vikersundu).

Osim toga, pokrenuo je i projekt izgradnje skakaonica na Igmanu za ZOI 1984. u Sarajevu, a 2016. izrazio je i spremnost da pomogne u njihovoj obnovi nakon što su značajno oštećene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, piše Una TV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana