Познат датум наставка првенстава у 18 земаља: Европски фудбал се буди из ружног сна

Дарко Пашагић
Познат датум наставка првенстава у 18 земаља: Европски фудбал се буди из ружног сна

БАЊАЛУКА - Утакмицама 26. кола Бундеслиге и Цвајте биће настављено првенство у двије елитне лиге Њемачке, које је прекинуто још 8. марта због пандемије вируса корона и биће то прва европска држава у којој ће бити настављен шампионат.

Тако ће се Нијемци придружити Бјелорусији и Фарским Острвима, који су у међувремену започели националне шампионате, а још је познато када ће се првенства наставити у 18 држава. Већ 23. маја на сцену ће Мађари и Чеси, 28. Данци, 29. Аустријанци и Пољаци, а посљедњег дана овог мјесеца биће заигран се фудбал у Србији, Израелу, Украјини, Хрватска и Литванији. Црногорци ће на терен 1. јуна, Албанци 3, Португалци 4, Бугари 5, а за њима ће кренути да се игра и у Турској (12. јун), Исланду (13. јун), Норвешкој (16. јун) и Финској (17. јун).

Предсједник Европске фудбалске асоцијације (УЕФА) Александар Чеферин вјерује да ће највећи број лига у Европи бити завршен.

- Имамо конкретан план за крај сезоне. Сигуран сам да ће већина земаља завршити своје лиге. Уколико неко не жели, по свом избору, мораће да игра квалификације за учешће у европским такмичењима. Морамо сачекати да Извршни одбор УЕФА потврди датуме, али могу рећи да ће сезона у Европи бити завршена, ако све остане како треба, у августу - рекао је Чеферин.

Ситуација са вирусом корона утицала је на клубове у финансијском смислу.

- Прилагодићемо систем финансијског фер-плеја, али коначна одлука у том погледу још није донесена. Мислим да је важно да то буде урађено, јер клупска ситуација није лака и сви смо на истом броду - наставио је Чеферин.

Од најјачих пет европских лига за сада је Француска једина која је обуставила шампионат и прогласила табелу прије пандемије вируса корона као коначну.

- Преурањена одлука. Имамо двије њихове екипе у Лиги шампиона ове сезоне и то значи да они неће играти до августа. Не знам да ли је то добро за њих. Ипак, то није моја одлука и то морамо да поштујемо. Нећемо се бавити том ситуацијом. Послали смо им смјернице које им могу бити формула за квалификације за Лигу шампиона и Лигу Европе - додао је Чеферин.

Осим Француза националне лиге прекинули су Белгија, Холандија, Луксембург и Гибралтар и неће их настављати.

 

Очекивани наставак

Још у девет земаља познат је термин очекиваног наставка фудбалског првенства. У Литванији је то 30. мај, у Словенији и Словачкој 6. јун, Швајцарској 8, Енглеској и Шпанији 12, Италији 13, а Грчкој и Шведској 14. јун. Преосталих 19 европских земаља још чека одлуку о наставку. То су: Андора, Јерменија, Азербејџан, БиХ, Кипар, Шкотска, Естонија, Велс, Грузија, Сјеверна Ирска, Казахстан, Летонија, Сјеверна Македонија, Малта, Молдавија, Република Ирска, Румунија, Русија и Сан Марино.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана