Посљедња етапа наше највеће бициклистичке трке: Битка за Бањалуку

Дејан Кондић
Посљедња етапа наше највеће бициклистичке трке: Битка за Бањалуку

БАЊАЛУКА - Највећи град Републике Српске дочекаће бициклистички караван трке "Београд - Бањалука" у недјељу, 21. априла.

Посљедња етапа, која је изразито спринтерска, стартује из Добоја и до града на Врбасу бициклисти ће возити укупно 135 километара. Пролазни циљ ове етапе је у Лакташима. По доласку у Бањалуку такмичари ће возити кругове, након чега ћемо сазнати ко је побједник 18. издања једне од највећих спортских манифестација на овим просторима.

У Добоју су се и ове године радо ухватили у коштац са домаћинством старта етапе. Специфичан географски положај Добоја одувијек је утицао на смјер и ритам његовог развоја. Смјештен испод обронака Озрена, Требаве и Крњина, а у загрљају три ријеке(Усоре, Босне и Спрече) Добој је вјечно био и остао важна раскрсница друмског и жељезничког саобраћаја. О томе свједочи податак да је још 1864. године кроз овај град, од Брода према Сарајеву, изграђен први макадамски пут, 1979. године пуштена је у саобраћај ускотрачна пруга Брод - Добој, а неколико мјесеци касније воз је кренуо и према Сарајеву.

Добој је у некадашњој Југославији представљао једно од највећих жељезничких чворишта. Град на Босни је саобраћајни центар Републике Српске и БиХ - у Добоју се налази сједиште "Жељезница Српске", као и најзначајнији путни правци, па је самим тим предодређен за трговачки центар, што заиста и јесте, и у том погледу његови капацитети стално јачају. Добој је у посљедњој деценији постао познат и као веома развијен центар високошколског образовања, гдје окосницу чине Саобраћајно-технички факултет и факултети који егзистирају у оквиру Павловић универзитета, те Висока пословно-техничка школа, као и Висока медицинска школа и неколико приватних високошколских установа, што Добој чини у правом смислу универзитетским и студентским градом.

Град посједује и веома атрактивне и значајне туристичке капацитете, као што су Добојска тврђава, Спортско-рекреативни центар Преслица, Горанско језеро и други.

Нинковић: Пуна подршка!

Први човјек Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић дао је пуну подршку уласку трке у највећи град Српске.

- Трка ће сигурно ући у Бањалуку и то не смије доћи у питање - поручио је Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана