Posljednja etapa naše najveće biciklističke trke: Bitka za Banjaluku

Dejan Kondić
Posljednja etapa naše najveće biciklističke trke: Bitka za Banjaluku

BANjALUKA - Najveći grad Republike Srpske dočekaće biciklistički karavan trke "Beograd - Banjaluka" u nedjelju, 21. aprila.

Posljednja etapa, koja je izrazito sprinterska, startuje iz Doboja i do grada na Vrbasu biciklisti će voziti ukupno 135 kilometara. Prolazni cilj ove etape je u Laktašima. Po dolasku u Banjaluku takmičari će voziti krugove, nakon čega ćemo saznati ko je pobjednik 18. izdanja jedne od najvećih sportskih manifestacija na ovim prostorima.

U Doboju su se i ove godine rado uhvatili u koštac sa domaćinstvom starta etape. Specifičan geografski položaj Doboja oduvijek je uticao na smjer i ritam njegovog razvoja. Smješten ispod obronaka Ozrena, Trebave i Krnjina, a u zagrljaju tri rijeke(Usore, Bosne i Spreče) Doboj je vječno bio i ostao važna raskrsnica drumskog i željezničkog saobraćaja. O tome svjedoči podatak da je još 1864. godine kroz ovaj grad, od Broda prema Sarajevu, izgrađen prvi makadamski put, 1979. godine puštena je u saobraćaj uskotračna pruga Brod - Doboj, a nekoliko mjeseci kasnije voz je krenuo i prema Sarajevu.

Doboj je u nekadašnjoj Jugoslaviji predstavljao jedno od najvećih željezničkih čvorišta. Grad na Bosni je saobraćajni centar Republike Srpske i BiH - u Doboju se nalazi sjedište "Željeznica Srpske", kao i najznačajniji putni pravci, pa je samim tim predodređen za trgovački centar, što zaista i jeste, i u tom pogledu njegovi kapaciteti stalno jačaju. Doboj je u posljednjoj deceniji postao poznat i kao veoma razvijen centar visokoškolskog obrazovanja, gdje okosnicu čine Saobraćajno-tehnički fakultet i fakulteti koji egzistiraju u okviru Pavlović univerziteta, te Visoka poslovno-tehnička škola, kao i Visoka medicinska škola i nekoliko privatnih visokoškolskih ustanova, što Doboj čini u pravom smislu univerzitetskim i studentskim gradom.

Grad posjeduje i veoma atraktivne i značajne turističke kapacitete, kao što su Dobojska tvrđava, Sportsko-rekreativni centar Preslica, Goransko jezero i drugi.

Ninković: Puna podrška!

Prvi čovjek Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković dao je punu podršku ulasku trke u najveći grad Srpske.

- Trka će sigurno ući u Banjaluku i to ne smije doći u pitanje - poručio je Ninković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana