Партизан бира између два пута

Г.С.
Партизан бира између два пута

БЕОГРАД - Европска судбина Кошаркашког клуба Партизан за идућу сезону требало би да буде позната данас, јер је предсједник Остоја Мијаиловић најавио обраћање медијима.

Прекид такмичења у Еврокупу “црно-бијеле” је затекао пред први меч четвртфинала са Униксом, а као екипа са најбољим учинком до тада имали су осигурану предност домаћег терена до краја тако да су доста кивни због обуставе, јер су очекивали да могу догурати до финала и изборити повратак у Евролигу. Позив у Евролигу нису добили, док на столу имају понуду компаније ЕЦА, која води оба такмичења, да идуће јесени поново буду чланови Еврокупа мада не би било изненађење ако одустану и придруже се ФИБА Лиги шампиона, иако је Мијаиловић прије неколико дана рекао да их занима само наступ у Евролиги која се у овом тренутку чини недостижна. Својевремено, Партизан је изабрао ФИБА испред Евролиге што се показало као грешка тако да ће управа сада морати добро да размисли.

Евидентно је да ће клубови током љета мислити о сваком евру који ће трошити јер ће на располагању имати доста мање буџете него раније тако да ће многи од њих приклонити ФИБА такмичењу које је финансијски много издашније него је то случај у Еврокупу или Евролиги. За улазак у групну фазу добија се око 50.000 евра, а при том су плаћена службена лица док шампион добије милион евра. Еврокуп за наступ групној фази даје између 20 и 25.000 евра, а Уникаха је за титулу 2017. инкасирала 250.000 евра. Једино што шампион Еврокупа добија јесте наступ у Евролиги и то је било планирано за оба финалиста мада је то могуће промијенити пред почетак сезоне па да само шампион избори наступу елиту тако да је пут до елите веома трновит. С обзиром на то, тренд напуштања Еврокупа у пуном је замаху, а многи кошаркаши стручњаци вјерују да ће ускоро услиједити колапс другоразредног европског такмичења па многи тимови већ дижу сидро.

Посљедњи међу њима је турски Тофаш који је званично прихватио понуду ФИБА и тако постао пети клуб који се прикључио Лиги шампиона послије Фортитуда, Билбаа, Дарушафаке и Ритаса. Остали клубови који су добили позивнице за учешће у ЛШ имају рок до 5. јуна да се о томе изјасне.

- Наш клуб, који је од 2017. године играо у Еврокупу, стекао је велико искуство током те три године. Желимо да захвалимо Евролиги и Еврокупу на досадашњој сарадњи. Задовољство нам је што можемо да саопштимо да је специјална позивница ФИБА погоднији пут за нашу клупску стратегију и планирање и од сљедеће сезоне учествоваћемо у Лиги шампиона - наводи се у саопштењу Тофаша.

АЕК одбио Еврокуп

Освајач Лиге шампиона 2018. године АЕК одбио је понуду Еврокупа да пређе под његово окриље и напусти ФИБА. Екипа из Атине има високе амбиције у наредном периоду и у четвртфиналу ЛШ на јесен чека га окршај са чешким Нимбурком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана